Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een openbaar Utrechts boekenkastje. (Deze is nog net op tijd geplaatst!)
   

De overvolle rood-wit-blauwe minibieb met puntdak bij woning Gijsbrecht van Walenborchstraat 9 ligt in Tuinwijk-West. Achter de duidelijk zichtbare boeken zijn nog een paar stapels die met de verkeerde kant naar de minibiebkijker liggen. Je moet ze uit het kastje halen om te zien wat je beet hebt. Dat kan toch handiger ingedeeld worden, denk ik zo. Voordat ik een paar boeken noem uit de minibieb eerst wat meer over de naamgever van deze straat. 

Gijsbrecht van Walenborch of Giselbertus de Walenburch leefde in de 14de eeuw. Hij is in Utrecht geboren, maar wanneer weten we niet. In 1387 is hij overleden. Hij was als kanunnik verbonden aan de Dom van Utrecht. De Domkerk was toen nog rooms-katholiek. Gijsbrecht zal ongetwijfeld met andere geestelijken in een klooster bij de Dom gewoond hebben. Hij was ook scholaster. Dat was een leraar of het hoofd van een middeleeuwse kathedraal- of kapittelschool. 

In 1367 nam Gijsbrecht een stuk land aan het Jansveld in erfpacht. Hij liet daar een gasthuis bouwen om landlopers op te vangen. In 1371 werd dit Margaretengasthuis door de bisschop gewijd. Zo’n anderhalve eeuw later werd het gasthuis tussen Jansveld en Voorstraat omgebouwd tot het Margaretenhof. Dit was een hofje met twintig zogenoemde vrijwoningen (woningen vrij van huur) voor arme mensen, meestal bejaarden.

Deze vrijwoningen of godskameren (‘om Godswil’ gebouwd) bestonden uit één kamer en een zolder. Het Margaretenhof bestaat nu uit negen huurwoningen. Enkele woningen bevatten nog middeleeuws metselwerk. (Bronnen: Wikipedia, en het Archief van het Margaretenhof (Het Utrechts Archief)

Als je goed Engels kunt lezen en van de sfeer van het begin van de negentiende eeuw houdt, kan ik de dikke pocket ‘The Complete Novels of Jane Austen’ (1775-1817) aanbevelen. Bij de zeven romans zijn er drie die pas na de dood van de Britse schrijfster gepubliceerd zijn. Maar natuurlijk blijven haar bekendste romans: ‘Sense and sensibility’ (Verstand en gevoel) en ‘Pride and prejudice’ (Trots en vooroordeel). Zes van de zeven romans zijn ook verfilmd. 

Het boek ‘Een minuut stilte’ van Siegfried Lenz uit 2008 speelt zich af op een gymnasium in een Noord-Duits stadje aan de Oostzee. Het gaat over een liefdesrelatie tussen Stella Petersen, de nog jonge lerares Engels, en haar achttienjarige leerling Christian. Een onmogelijke liefde die niemand mag weten en de beperkte houdbaarheid van volmaakt gelukt. ‘Over de woorden en gebaren, de toevallige ontmoetingen en aanrakingen die het begin vormden.’ En: ‘over Christians gedurfde plan om de relatie te bestendigen en het noodlot dat de geliefden nog dezelfde zomer treft.’ 

De ‘Kreutzersonate’ van Margriet de Moor uit 2011 speelt zich af in de wereld van de klassieke muziek. Een jongere collega stelt de blinde muziekcriticus Marius van Vlooten voor aan violiste Suzanna Flier. Hij wordt verliefd op haar, als hij haar de eerste vioolpartij hoort spelen in de ‘Kreutzersonate’, een strijkkwartet van de Tsjech Leoš Janáček. Suzanna en Marius gaan samenwonen in Wassenaar. De eerste jaren zijn ze gelukkig en er komt een zoontje. Suzanna blijft regelmatig optreden met haar strijkkwartet. Alleen, Marius wordt steeds jaloerser op de twee mannen in haar ensemble. Hij bedenkt allerlei wilde plannen om Suzanna te gaan vermoorden. Komt dit nog wel goed?

(DB)

     

Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
   
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat 
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat 
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat 
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten 
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen 
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285
28. Stadhouderslaan 
29. Pieter Saenredamstraat
30. Japuradreef   
31. Everard Meijsterlaan
32. Ameland  
33. Bekkerstraat  
34. Pauwstraat 
35. Westfalen
36. Houtsnijderslaan
37. Maskerenen
38. Filipijnen
39. Schimmelpennincklaan
40. Taunus
41. La Croixstraat
42. W.J. Bossenbroekstraat
43. Vogezen
44. Cartesiusweg 
45. Adriaan Mulderstraat
46. Flieruilensteeg
47. Gruttersdijk/Kraanstraat
48. Vondellaan
49. Hopakker 
50. Vechtdijk
51. Fortlaan
52. Niftarlakeplantsoen
53. Koppestokstraat
54. Wittevrouwensingel
55. Olympus
56. Van Swindenstraat
57. Station Overvecht

    
Dit is aflevering 59

We staan open voor uw inzendingen! 
Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie. (JT)