Utrechtse boekenkastjes (52)
Gepubliceerd: zondag 24 maart 2024 08:50
Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een mooi of bijzonder openbaar Utrechts boekenkastje.
“Ook in het Niftarlakeplantsoen staat een boekenkastje!” zei iemand me. Hoeveel mensen in Zuilen zullen dit groengebiedje nog steeds zo noemen? Veel denk ik.
Tussen 2016 en 2019 zijn bewoners en de gemeente samen bezig geweest het groen in het Niftarlake-, het Muiderslot- en het Nijenrodeplantsoen met elkaar te ‘verbinden’. De drie plantsoenen samen heten nu: het Niftarlakepark. Dit park wordt zelfs uitgebreid met het braakliggende terrein tussen Fortlaan 28 en 32. De herinrichting van dit gebied zal naar verwachting deze lente beginnen.
Op het bordje waarin je welkom wordt geheten in het park, kun je lezen waar de naam ‘Niftarlake’ vandaan komt. “In de middeleeuwen heette de hele Vechtstreek (het gebied tussen Utrecht en Muiden) ‘Niftarlake’. Niftar betekent ‘na’, ‘achter’ of ‘langs’ en ‘laka’ betekent ‘waterloop’. De naam Niftarlake wordt in deze regio ten noordwesten van Utrecht nog steeds veel gebruikt.”
Na enig zoeken vind ik de minibieb. Hij staat langs het wandelpad in de strook Niftarlakepark langs de Huis te Zuylenlaan in de buurt van de kruising met de Prinses Margrietstraat. Het houten kastje heeft een door weer en wind aangetast uiterlijk. En de deurtjes sluiten ook niet zo jofel meer. Op de twee banken bij het kastje kun je rustig in een boek wat bladeren om te zien of het iets voor jou is.
Op de bovenste plank van de minibieb staan de boeken; op de onderste liggen wat onduidelijke tijdschriften met een enkel boek daarop. De meeste boeken zijn in het Nederlands, maar ik zie ook een paar boeken in het Engels, twee in het Frans en twee in het Turks. Boeken voor de jeugd zijn er nauwelijks.
Als eerste noem ik ‘Dagen der duisternis’ van Nigeriaanse schrijver en dichter Wole Soyinka uit 1973. Hij is de eerste Afrikaan geweest die de Nobelprijs voor Literatuur won; dat was in 1986. In het boek beschrijft Soyinka ‘de pogingen van de individualist Ofeyi om zijn land van corrupte politici te ontdoen. Het zorgvuldig voorbereide verzet wordt op lugubere wijze in bloed gesmoord door de bendes van het Kartel, dat samenspant met de politieke machthebbers.’ De oorlog in Biafra heeft duidelijk model gestaan in deze ‘allegorie’.
Het enige boek in de minibieb dat ik zelf thuis heb, is ‘Adieu Volodia’ van de Franse actrice en schrijfster Simone Signoret (1921-1985) uit 1984. Hierin schrijft ze over haar eigen wortels: het leven van Joodse emigranten uit Oost-Europa in Parijs. Vooral door de grote saamhorigheid en de hechte vriendschap wordt dat leven dragelijk.
Een bekend boek is ‘Onze man in Havana’ van Graham Green (1904-1991) uit 1958. ‘Jim Wormold, een Engelse stofzuigerhandelaar, leidt een rustig leventje in het Havana van vóór Fidel Castro. Hij wordt onverwacht gerekruteerd voor de Engelse inlichtingendienst. Omdat er niets noemenswaardigs gebeurt, verzint hij allerlei informatie om ervoor te zorgen dat het geld blijft binnenstromen. En het lukt Jim om zijn superieuren in Londen ervan te overtuigen dat hij één van hun steragenten is.’
Ik zie één voorleesboek. In ‘Vriendje van de zee’ schrijft het kinderboekenschrijversduo Marianne Busser en Ron Schröder over een jongen die een geniaal plan bedacht om oude visnetten te veranderen in super zachte, comfortabele sokken.
Dit boekje zat oorspronkelijk in ‘een mooie cadeaudoos met twee paar Healthy Seas kindersokken in de maat 27-30 die - net als in het verhaal - deels zijn gemaakt van oude visnetten. Deels, want het andere deel is zacht biologisch katoen.’ Ik heb nog even diep in de minibieb gekeken, maar nee hoor, geen visnet/katoenen sokjes!
(DB)
Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285
28. Stadhouderslaan
29. Pieter Saenredamstraat
30. Japuradreef
31. Everard Meijsterlaan
32. Ameland
33. Bekkerstraat
34. Pauwstraat
35. Westfalen
36. Houtsnijderslaan
37. Maskerenen
38. Filipijnen
39. Schimmelpennincklaan
40. Taunus
41. La Croixstraat
42. W.J. Bossenbroekstraat
43. Vogezen
44. Cartesiusweg
45. Adriaan Mulderstraat
46. Flieruilensteeg
47. Gruttersdijk/Kraanstraat
48. Vondellaan
49. Hopakker
50. Vechtdijk
51. Fortlaan
We staan open voor uw inzendingen!
Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie. (JT)