Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een openbaar Utrechts boekenkastje.
   

“Boeken lezen, niet foto maken van boeken!” Een man van een jaar of vijftig met een gevulde plastic tas komt eraan lopen, terwijl ik bezig ben de minibieb bij Ameland 10 in Lunetten te fotograferen. “Lezen! Niet foto’s maken!” Ik leg hem uit, dat ik over dit boekenkastje met de boeken daarin een stukje wil schrijven en dat daar ook een foto bij hoort. “Boeken lezen! ... Boek eruit halen en lezen!”

Ik vertel hem dat ik dat misschien wel zou willen, maar dat ik de glazen deur niet openkrijg. De man probeert het zelf, maar het lukt hem ook niet. “Misschien deur aan achterkant.” Maar daar is ook geen deurtje. “Jij aanbellen en man van kastje vragen deur openmaken.” Ik: “Maar ik hoef geen boek uit dit kastje te hebben.” Hij kijkt me aan: “Jij boeken lezen; niet foto’s maken!” En dan hij loopt door. 

Nu pas zie ik in het glazen deurtje twee gaatjes zitten. Wellicht zat op die plaats ooit een handvat om de minibieb te openen. Achteraf denk ik: “Misschien had ik toch even moeten aanbellen om dat ‘openen’ probleem te melden.” Maar dit kastje is de eerste van de zeven boekenkastjes die ik in Lunetten die zondag in een uurtje op de foto wil zetten. Ik heb er nog zes te gaan. Nog een paar foto’s maken van de boeken die er in staan en dan door.... 

De man met tas is inmiddels de hoek om. Ik hoor nog steeds zijn stem. Om de zoveel meter roept hij: “Boeken lezen, niet foto maken van boeken!” Ik stap op m’n fiets en ga de andere kant op. Mijn volgende minibieb is op Westfalen, genoemd naar de noordoostelijke helft van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, dat grenst aan zowel Nederland als België. 

Thuis bekijk ik op de foto’s bij welke boeken ik tóch niet had kunnen komen. Op de bovenste plank zie ik relatief veel dunne pockets staan. Zes zijn gratis boekenwekengeschenken, zoals twee exemplaren van ‘Een tafel vol vlinders’ van Tim Krabbé uit 2009. En verder: ‘Het theater, de brief en de waarheid’ van Harry Mulisch (uit 2000), ‘Woede’ van Salman Rushdie (uit 2001), ‘Spitzen’ van Thomas Rosenboom (uit 2004), ‘Broer’ van Esther Gerritsen (uit 2016) en tenslotte ‘Jas van belofte’ van Jan Siebelink (uit 2019).  

De dikkere boeken staan vooral onderin. In ‘Ik was het niet’ van de Duits-IJslandse auteur Kristof Magnusson uit 2011 komende de ‘jonge bankier Jasper, vertaalster Meike en schrijver Henry (met een writer’s block) terecht in een netwerk van complexe relaties en wederzijdse afhankelijkheid. Ze ontdekken dat een bank snel geruïneerd is, maar een mensenleven ook.

In 1995 verscheen ‘De vriendschap’ van Connie Palmen, een roman ‘over de betekenis van andere verbintenissen, waaronder de oudste en meest mysterieuze die wij kennen: die tussen lichaam en geest’. Verder komen onder meer aan bod: het verlangen om je te hechten, de angst voor bindingen, verslavingen, obsessies en de noodzaak van veranderingen. 

Het dikste boek in de minibieb is ‘Strive and Thrive with the Psalms’ van Pam Pointer uit 2020: ‘Streef en overleef met de psalmen’. In 464 pagina’s poogt ze een antwoord te geven op de vraag of de 150 psalmen uit de bijbel nog enige relevantie hebben voor ons mensen in de eenentwintigste eeuw. In PR-taal: ‘Een frisse kijk op de psalmen in 365 hapklare brokken.’ Dus, een boek voor de echte liefhebber! Het zal er vast nog wel staan, zolang er geen nieuw handvat is gemonteerd op het glazen boekenkastdeurtje op het ‘Utrechtse’ Ameland. 

(DB)
   

Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
  
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat 
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat 
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat 
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten 
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen 
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285
28. Stadhouderslaan 
29. Pieter Saenredamstraat
30. Japuradreef   
31. Everard Meijsterlaan
  
   
Dit is aflevering 33  

We staan open voor uw inzendingen! 
Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie.