Elke zondag - tot de voorraad strekt - publiceert Nieuws030 een foto van een mooi of bijzonder openbaar Utrechts boekenkastje.

Vorige week vertelde de eigenaar van de ‘open en bloot’ boekenkast in de Kapelstraat dat hij erover dacht om zijn huidige kast te vervangen. Hij was van plan om een nieuwe minibieb te laten bouwen met glazen deuren. Als voorbeeld noemde hij de minibieb in de Bouwstraat/hoek Poortstraat. Die is deze week aan de beurt.

Het boek daarin dat onmiddellijk opvalt is dat van L. Spelberg-Stokmans, Luister even. Elke week van tien tot half elf presenteerde mevrouw Spelberg op de radio het Zondagshalfuur van de V.P.R.O. (Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep). Ze las voor uit de kinderbijbel, behandelde brieven van jonge luisteraars en zong liedjes met de kinderen in de studio. Mijn zus Petra en ik zaten elke zondagmorgen gekluisterd aan de radio. En ik was één van die brievenschrijvers. Zo nu en dan zijn er ook stukjes voorgelezen uit mijn brieven, maar ze werden veel vaker afgedrukt in de ‘Vrije Geluiden’, de huidige VPRO Gids.  

Het Zondagshalfuur werd van 1935 tot en met 1963 uitgezonden met een onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Laura Spelberg was de echtgenote van dominee Everhard Spelberg, één van de oprichters van de V.P.R.O. Nadat eind jaren zestig alle dominees uit het omroepbestuur vervangen waren door bestuurders en programmamakers uit de ‘flowerpowergeneratie’, zijn de puntjes tussen de letters verdwenen. De VPRO werd toen de progressieve omroep van nu met veel baanbrekende en vernieuwende programma’s.

Naast wat godsdienstig getinte literatuur staan in de minibieb een aantal boeken die je kunt schuiven onder het kopje ‘management’ of  ‘communicatie’. Verder zie ik boeken van onder meer Harry Mulisch, J. Slauerhoff, Herman van Veen en Frederick Forsyth. 

In het onderste vak rechts staan nummers van het weekblad De Groene Amsterdammer en het Autisme Magazine. De ‘weggeefkast’ links is bijna leeg: ik zie een fluit en een glazen asbakje. 

 
(DB)
 

Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat 
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat

Dit is aflevering 16.
 
We staan open voor inzendingen! 

Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie. (JT)