Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een mooi of bijzonder openbaar Utrechts boekenkastje.

Jarenlang ben ik naar de Uithof gefietst; tegenwoordig het Utrecht Science Park. Ik heb er biologie gestudeerd en later gewerkt op de School voor Journalistiek. Negen jaar ben ik nu met pensioen en ik merk dat ik nauwelijks meer in dit deel van Utrecht kom. 

Maar donderdagavond 29 juni fietste ik naar Fort Rijnauwen om daar met een vriend in de openlucht de opera ‘Kersentuin’ te zien van Holland Opera. En toen zag ik hem voor het eerst staan in de bocht van de Sophocleslaan/Platolaan: de zomers blauw geverfde Platos Urban Mini Bieb

Deze bieb staat aan de rand van de tuin van bungalow Platolaan 1. Het schuifje om de deur open en dicht te doen werkt niet meer, maar het haakje doet het net zo goed. De bovenste plank is zo goed als leeg; de onderste is gevuld met vooral Nederlandse en een paar Engelse boeken.

Ik zag onder meer staan Oek de Jong: Cirkel in het gras (1985), R.J. Peskens: Mijn tante Coleta (1976), Saskia Noort: Terug naar de kust (2003), Simon Vestdijk: Bevrijdingsfeest (1978) en Ronald Giphart: Feest der liefde (1995).  

Alleen in het ‘Maas en Waals woordenboek’ heb ik wat gebladerd. Dit dialect wordt gesproken in het Land van Maas en Waal in Gelderland ten westen van Nijmegen en ten zuiden van Tiel. Enkele dorpen daar: Dreumel, Wamel, Druten, Boven- en Beneden-Leeuwen. 

Een paar gezegden zijn: “Bende nou himmol betoetert” (Ben je nu gek geworden) en “Zeik op unne riek” (Dat gaat nergens over).

De volgende twee zeiden wij thuis ook maar dan ‘op z’n Kameriks’: “Hij het gin naogel um zun reet te krabbe” en “Ge lult ut oewen nek”. In het woordenboek zijn de uitspraken kuis omschreven. Respectievelijk als “Hij heeft weinig geld” en “Je praat onzin.”

Maar “Hij heeft geen nagel om zijn reet/kont/gat mee te krabben” en “Je lult uit je nek!” vind ik betere vertalingen... of zouniemand dan echt niet weten wat je bedoelt?

(DB)

   

Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat 
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten 
  
Dit is aflevering 20
 
We staan open voor inzendingen! 

Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie. (JT)