Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een mooi of bijzonder openbaar Utrechts boekenkastje.
   

De zwerfboekensite vertelt me dat er op Rembrandtkade 10 een boekenkastje is. Nee dus! Een vrouw die daar loopt, herinnert zich dat er op de Stadhouderslaan wel een kastje is. Ze wijst me in de goede richting, maar ik zie de minibieb pas als ik voor het pand stop: Stadhouderslaan 112. De stickertekst op de minibieb ‘Ontdek boeken bij jou om de hoek’ klopt in dit geval letterlijk: ik moest het hoekje om. 

Boven het gele kastje is een kunstzinnig bord opgehangen met de tekst ‘Jopbo’ of  ‘Sjopbo’.

Op de bovenste plank staan de meeste boeken. Ik zie drie Duitse boeken en een Engelse reisgids  ‘Hwange Elephant Country: Zimbabwe (Into Africa travel guide).’

Verder zijn er vooral Nederlandse of in het Nederlands vertaalde boeken. Het dikste boek is de bundel met Agatha Christie verhalen, zoals ‘Een exotische remedie’, ‘In naam der liefde’, ‘De wraakgodin’ en ‘Het Regatta-mysterie’. In ‘Het IK’ van schrijver Lodewijk van Deyssel uit 1978 moet je zin hebben. Het zijn zijn postuum uitgegeven ‘heroïsch-individualistische dagboekbladen’. Van Deyssel is het pseudoniem van Karel Joan Lodewijk Alberdingk Thijm. Hij stierf in 1952. Een van zijn bekendste werken is ‘Een Liefde’ uit 1886. 

Veel recenter is het Boekenweekgeschenk 2021 van Hanna Bervoets: ‘Wat wij zagen’. Het gaat over het zware werk van Kayleigh als 'content moderator' voor een online platform. Ze moet beoordelen welke aanstootgevende filmpjes, foto's en tirades moeten worden verwijderd. 

De sciencefictionroman ‘De maan in opstand’ van de Amerikaanse schrijver Robert Heinlein is in 1966 gepubliceerd en pas in 1971 in het Nederlands verschenen. Volgens Wikipedia speelt het fictieve verhaal zich af op de maan in een aantal ondergrondse koloniën in het jaar 2075:

Vanaf de overvolle aarde worden politieke gevangenen en misdadigers naar de maan gestuurd om daar dwangarbeid te verrichten. Na afloop van hun straf zijn ze vrij om te gaan waar ze willen. Maar, omdat hun lichamen niet meer in staat zijn om de zwaartekracht op aarde te verdragen, zijn ze gedwongen om op de maan te blijven. En dan breekt de opstand uit.

Tenslotte zie ik ook het programmaboekje staan van de opera ‘Turandot’ van Giacomo Puccini, een productie van De Nationale Opera van het afgelopen seizoen. ‘In het keizerlijk paleis in Peking heeft prinses Turandot een decreet uitgevaardigd. De man die met haar wil trouwen, moet drie raadsels oplossen. Als hij daar niet in slaagt, zal hij worden onthoofd.’ En dan ontrolt zich de opera.

(DB)
    

Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat 
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat 
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat 
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten 
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen 
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285

  
Dit is aflevering 29

 
We staan open voor inzendingen! 

Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie. (JT)