Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een mooi of bijzonder openbaar Utrechts boekenkastje.

Ditmaal geen boekenkastje van hout, maar een boekenrek van metaal met glazen deuren en een ijzeren golfplaat als dakbedekking tegen de regen. Deze grote minibieb in de Poortstraat staat aan de kant met even nummers op de scheiding tussen twee woningen. Het herkenningspunt is juist aan de overkant van de straat: ijssalon Roberto (Poortstraat 93), wereldkampioen ijsmaken 2019.        

Op een enkel exemplaar na zijn de boeken in het Nederlands, maar ze spelen zich vooral af in het buitenland. In ‘Een hotel op het dak van de wereld’ uit 2010 beschrijft Alec Le Sueur de vijf jaar dat hij in Tibet verbleef. Volgens de uitgeverspeptalk is het boek leuker dan de tv-serie ‘Fawlty Towers’ met John Cleese in de hoofdrol als hoteleigenaar.

Nogal wat andere boeken die me opvielen, waren verhalen van sterke vrouwen. In 1998 verscheen ‘De blanke Masai’ van de Zwitserse schrijfster Corinne Hofmann. Tijdens een vakantie in Kenia ontmoet Corinne de man van haar dromen: Masai-krijger Lketinga. Na een jaar trouwt ze met hem, gaat ook wonen bij zijn stam en doet mee aan de stamrituelen. Het paar krijgt een dochter, Napirai. Toch besluit Corinne na vier jaar haar man en de stam te verlaten. Ze neemt haar dochter mee. 

In ‘Het verhaal van een Somalisch meisje’ uit 2004 vertelt Aman hoe ze de man ontvlucht aan wie ze uitgehuwelijkt is. Ze wordt gezelschapsdame in de hoofdstad Mogadishu. Na de militaire coup in 1969 in Somalië vlucht ze via Kenia naar Italië. Inmiddels woont ze met haar man in de Verenigde Staten. 

De oorspronkelijk Pakistaanse Hameeda Lakho beschrijft in ‘Verborgen tralies’ uit 2000 hoe ze als vierjarige meisje naar Nederland komt. Ze wordt hier opgevoed door haar tirannieke vader. Hij vertelt haar en haar zusjes dat haar moeder en jongste zusje omkwamen bij een auto-ongeluk. Als Hameeda na bijna dertig jaar ontdekt dat haar moeder en zus nog in leven zijn, zet ze alles op alles om hen te vinden.

‘Ik stond laatst voor een poppenraam’ uit 2009 vind ik een intrigerend titel. De schijfster, Lucie Mosterd, is docent drama en moeder van dochter Maria Mosterd. Maria is twaalf jaar en zit net op de middelbare school als ze in handen valt van loverboy Manou. Het boek is het ‘bloedstollende’ verslag van de strijd van een moeder om het leven van haar dochter. In 2008 heeft Maria Mosterd zelf haar eigen verhaal opgeschreven over die loverboyperiode. De titel van dat boek: ‘Echte mannen eten geen kaas’. Maar dat boek zie ik niet in het Poortstraat-boekenrek staan. 

(DB)

   

Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat 
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten 
19. Sophocleslaan/Platolaan
  
Dit is aflevering 21
 
We staan open voor inzendingen! 

Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie. (JT)