Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een mooi of bijzonder openbaar Utrechts boekenkastje.
  

Op een kale muur tussen Tesselschadestraat 2 en 4bis hangt één van de kleinste boekenkastjes, die ik tot nu toe heb gezien. Als je de Tesselschadestraat vanaf de Croeselaan inrijdt richting de Da Costakade, zie je hem al snel. Hij hangt vlak boven een elektriciteitskastje van Stedin met een sticker ‘Levensgevaar’. 

Maar je kunt zonder gevaar goed bij de voorste rij boeken komen. Het wordt alleen een beetje gegoochel om te goed zien of op de achterste rij ook iets staat van jouw gading. De stukjes zichtbare woorden van die achterste rij – zoals ‘Clive Cussle...’, ‘A.M. We...’, ‘Kinderen on…’ en ‘Bern…’ - maken mij niet echt nieuwsgierig. Maar ben je dat wel dan is dat Stedinkastje handig om daar de voorste rij boeken op te leggen. 

In de minibieb staat onder meer de bundel ‘De fluwelen machine’ uit 1998 van Manon Uphoff met verhalen over toenadering en afstoting in relaties. Verder zie ik: de thriller ‘De kloonbaby’ van Roel Janssen (2003), een Ludlum: ‘De Altman code’ uit 2004, ‘Duel’ van Joost Zwagerman (Boekenweekgeschenk 2010) en de roman ‘Zachte Riten’ van Marja Pruis (2016)

Op de staande boeken ligt een Duits boek over de Noorse kunstschilder Edvard Munch geschreven door Nic Stang uit 1981. Het bekendste schilderij van Munch is ‘De Schreeuw’. Daarop ligt het kookboek Cocina Cubana tradicional van G. Smith y F. Fornet; en ook ‘y’ verraadt het al: het boek met traditionele Cubaanse recepten is in het Spaans. 

En er ligt nog een kookboek met visrecepten: ‘Het raadsel van de vis’ van Elisabeth Mollema uit 1977. Maar daar vergis ik me dus in; het is geen receptenboek, het is een jeugdboek uit de serie over jeugdclub ‘Muller & Co’. Willem (Muller), Joost, Rosa-Lotte en hond Kerel raken continu verzeild in allerlei spannende zaken, die ze moeten oplossen. Ditmaal: ‘Het huis van de oude meneer Dijkgraaf staat in brand. De brandweer is er snel bij. Maar waarom gedraagt Dijkgraaf zich na de brand zo vreemd? En wat moet hij toch met die geheimzinnige kist? Dan wordt er een dode vrouw in zijn tuin gevonden.’ De Muller & Co-leden zoeken het verder uit. 

(DB)

   

Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat 
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat 
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat 
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten 
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen
23. Mgr. van de Weteringstraat 
 
Dit is aflevering 25
  
 
We staan open voor inzendingen! 

Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie. (JT)