Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een mooi of bijzonder openbaar Utrechts boekenkastje.
  

Deze minibieb op de Japuradreef in Overvecht heeft duidelijk wat te maken met het woonhuis: de groene kleur van het kastje zien we terug in de regenpijp. Dat is me pas opgevallen toen ik thuis de foto’s bekeek. 

In het kastje staan vierentwintig boeken en een paar tijdschriften. De echte literatuur valt grofweg uiteen in thrillers, kinderboeken, familie- en streekromans. Tien boeken kun je schuiven onder de kop ‘thrillers voor volwassen ‘zoals ‘Gevallen’ van Karin Slaughter uit 2011, ‘Missie Kosovo’ van Brian Haig (2001), ‘De dame in blauw’ van Javier Sierra (2008), ‘De vijand’ van Jos Vandeloo (1964) en de tweeëntwintigste Agatha Christie Vijfling (1986), Ook staat ‘Vector’ van Simon de Waal erbij, het Spannende Boekenweekgeschenk van 2016.

‘Zomergasten’ is een bundel van Nel Schuttevaêr-Velthuys (1903-1996). Zij heeft ruim veertig familie- en streekromans geschreven en zo’n  twintig meisjesboeken. De bundel in de minibieb bevat twee familieromans: ‘De lente was voorbij’ en ‘Het geluk wachtte’. In beide romans speelt een ongetrouwde vrouw van rond de veertig de hoofdrol. 

In ‘Het geluk wachtte’ heet ze Haaske. Als haar vader overlijdt waar ze jarenlang voor verzorgd heeft, dan valt ze in een zwart gat. Maar toch duurt het niet zo lang voordat ze Han tegen het lijf loopt, een weduwnaar van zestig. Ze krijgen een relatie, maar er is nog een kaapster op de kust... In ‘De lente was voorbij’ keert een lerares Frans na twintig jaar terug in haar geboorteplaats. Ze ontmoet daar een oude schoolvriend en een flinke portie oud zeer.

Ook ‘Land van belofte’ van Catherine Cookson uit 2007 is een zoektocht naar het geluk maar nu eind negentiende eeuw op het arme platteland in Noord-Engeland. Een herenboer probeert zijn boerderij te redden door met een rijke vrouw te trouwen. Wat hij niet weet, is dat zijn nieuwbakken echtgenote geen cent bezit, maar alleen leeft met de belofte van een rijke tante dat er ooit een erfenis haar kant opkomt. En dan gaat die hele erfenis niet door... 

‘De kleine detectives’ van Cressida Cowell is een serie verhalen voor jonge speurneuzen van vijf of zes jaar. ‘De kleine detectives zijn echt héél klein. Ze zijn ook héél nieuwsgierig. Daarom wonen ze in een boekenkast, omdat zelfs de allerkleinste mensen het antwoord op GROTE vragen kunnen vinden door in een boek te duiken. Kijk, dat is precies wat de kleine detectives als geen ander kunnen... Ga dus met ze mee op avontuur!’

(DB)
  

Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
  
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat 
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat 
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat 
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten 
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen 
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285
28. Stadhouderslaan 
29. Pieter Saenredamstraat
   
  
Dit is aflevering 31   

We staan open voor uw inzendingen! 
Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie. (JT)