Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een mooi of bijzonder openbaar Utrechts boekenkastje.
 

Je ziet de gele plastic platen al van verre. Ze zitten aan de zijkanten en achterkant van de ‘antieke’ minibieb bij huize Filipijnen 7 in Lunetten. Het zijn oude vertrektijdtabellen die je kunt vinden op stations. Ik denk dat deze platen gehangen hebben op station ’s Hertogenbosch. Boven de vertrekstaat staat namelijk: ‘Utrecht, Schiphol / Amsterdam, Alkmaar’.

Zo kun je elke dag om 15:03 uur op spoor 4a de sprinter nemen die stopt in Geldermalsen en daarna verder gaat naar eindstation Utrecht Centraal. Dat kan nog steeds maar de vertrektijd is - na de invoering van de nieuwe dienstregeling – 15:00 uur geworden en nu rijdt de sprinter door naar Leiden Centraal.

Ik vind het heerlijk om in de trein te lezen. Dus een boek van de bovenste plank zou ik dan graag mee nemen. Daar staan boeken voor volwassenen; op de onderste plank zie ik kinder- en jeugdboeken. Welk boek zou ik dan kiezen?... Ik heb er al een paar gelezen, zoals de debuutroman van Arnon Grunberg ‘Blauwe maandagen’ uit 1994, ‘Haar naam was Sarah’ van Tatiana de Rosnay (2006) en ‘Godenslaap’ van de Belg Erwin Mortier (2008). Ze staan bij mij ook in de boekenkast.

Misschien... ‘De gelukkige huisvrouw’, de debuutroman van Heleen van Royen uit 2000. Voor mij een bekende titel. Hoofdpersoon Lea Meyer-Cornelissen is begin dertig en getrouwd met Harry, die een goede baan heeft als makelaar. Verder lees ik:  ‘Het is haar tweede huwelijk, nadat ze eerder scheidde van Ed. Wanneer Harry voorstelt een kind te nemen, is haar eerste ingeving 'nee'. Lea is vanaf haar dertiende opgegroeid zonder vader, omdat deze zich toen in de Sloterplas verdronk.’

En het draait allemaal om kinderwens, zelfmoord en een uitgesteld rouwproces. Het boek is in 2010 verfilmd door Antoinette Beumer met Carice van Houten als Lea en Waldemar Torenstra in de rol van Harry. Deze gelukkige huisvrouw in de trein? Mwah, kweenie.

Zou ‘Natasja de zwarte engel’ van Heinz G. Konsalik uit 1963 wat zijn? De hoofdpersoon is Natasja een eenvoudig Russisch boerenmeisje. Zij heeft een prachtige stem en die blijkt goud waard te zijn. Ze ontwikkelt zich tot een zeer bekende operaster in de Sovjet Unie. En dan mag ze naar Parijs voor de hoofdrol in de opera ‘Aida’ van Verdi. Een eclatant succes! Ze vraagt politiek asiel aan bij de Franse regering. En dan gaat het mis: Natasja dreigt slachtoffer te worden van lieden die weinig vreedzame bedoelingen met haar hebben....

Naast ‘Natasja’ staat ook een jeugdboek: ‘Niemandsland’ van Guurtje Leguijt uit 2007. Op de verkeerde plank dus. Justus (16) woont al een aantal jaar in het niemandsland van jeugdzorginstanties. Hij is negen als zijn moeder in de supermarkt wordt neergestoken en overlijdt. Het gezin valt uit elkaar.

‘Vader raakt in een depressie, zijn zusjes en z’n babybroertje worden opgevangen door buren. Justus komt onder de hoede van jeugdzorg. In zeven jaar tijd verhuist hij talloze keren van de ene groep naar de andere en maakt veel onrecht, miscommunicatie, regeldwang en machtsmisbruik in deze zorgtak mee. Justus kan nergens zijn gevoelens kwijt, loopt vaak weg en wordt agressief. Hij voelt zich als Remy uit 'Alleen op de wereld', totdat een gezin zich over hem ontfermt en hij zijn problemen durft aan te pakken.’ 

Op de onderste plank staan veertien kinder- en jeugdboeken, zoals ‘Een krokodil in de heg’ van Carry Slee uit 2003 met tekeningen van Dagmar Stam en twee verschillende ‘Spekkie en Sproet’ boeken van Vivian den Hollander. Voor kinderen vanaf drie is ‘Wie verstopt zich daar op de boerderij’ van Katharine Mc Ewen (2018) een leuk boek met ‘meer dan twintig flapjes om achter te gluren!’

Vlak bij het boerderijboek staat ‘Stardancer’ van de Ierse schrijfster Morgan Llywelyn, een paardenverhaal voor kinderen uitgekomen in 1995. Ger is een stoere twaalfjarige, die meestal met zijn vrienden in Dublin rotzooi trapt. Hij weet in zijn eentje binnen te komen bij een chique paardenshow. Binnen valt hij voor het meisje Suzanne dat op haar dressuurpaard Stardancer rijdt. De grote wens van Suzanne is om ooit deel te nemen aan de Olympische Spelen. 

Ger ziet ze samen over de vloer dansen! Wow, hij wil niets liever dan ook op zo’n paard als Stardancer leren rijden. Het lukt hem om met Suzanne in contact te komen. Het klikt en zij regelt dat Ger haar paard daar mag gaan verzorgen. Hij is er niet meer weg te slaan. Zijn vrienden lachen hem uit: paardengek! Maar hij trekt zich er niets van aan. 

Suzanne en Ger trekken het hele seizoen samen op en bezoeken allerlei paardenevenementen. Ger moet veel leren, maakt fouten en zijn oude vrienden zorgen voor allerlei problemen, maar Ger en Suzanne slaan zich er samen doorheen. Behalve een mooie inkijk in paardenwereld is het: ‘ook een avonturenverhaal, vol spanning en sensatie met een tinteling van gevaar.’ Zal ik dit boek eens meenemen voor in de trein?

(DB)
   

Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
   
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat 
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat 
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat 
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten 
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen 
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285
28. Stadhouderslaan 
29. Pieter Saenredamstraat
30. Japuradreef   
31. Everard Meijsterlaan
32. Ameland  
33. Bekkerstraat 
34. Pauwstraat 
35. Westfalen
36. Houtsnijderslaan
37. Maskerenen

 
Dit is aflevering 39

We staan open voor uw inzendingen! 
Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie.