Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuwss030 een foto van een mooi of bijzonder openbaar Utrechts boekenkastje.
     

“Hai Dik! Nu kijk ik ook al overal naar biebjes. Deze vond ik in de Pauwstraat. Het verhaaltje erbij laat ik graag aan jou over. Groet, Frans.” Frans de Jonge is een vriend van me en schrijft onregelmatig ook columns op deze website, vaak onder zijn pseudoniem ‘Frans de Plakker’. 

Dit kastje staat niet vermeld op de twee minibiebsites die ik ken. Een maand of wat geleden zag ik dat er 44 Utrechtse biebjes op beide sites stonden die Nieuws030 nog niet gehaald hebben. Maar er zijn er veel meer. ‘Minibiebspeurder’ Mathieu Baas heeft in onze stad tot nu toe al 191 boekenkastjes ontdekt (zie: AD Utrecht, 27 oktober 2023). Ongetwijfeld staat minibieb Pauwstraat ook op zijn Utrechtse biebjesoverzichtskaart. 

Deze minibieb is bevestigd op het hek schuin tegenover de ingang van het BAK-gebouw, Pauwstraat 13A. Ik ken het gebouw nog als RASA, het Utrechtse podium voor wereldmuziek dat in 2016 helaas moest sluiten. Het BAK van nu - Basis voor Actuele Kunst - organiseert ‘tentoonstellingen, lezingen, publicaties, workshops en samengestelde performatieve conferenties met tentoonstellende, discursieve en performatieve elementen’. Ach, wat een gezellige kretologie voor jargonintimi.

In het Pauwstraat-boekenkastje staan vooral thrillers. De meeste boeken zijn in het Nederlands, maar er staan ook een paar Engelse en zelfs Franse boeken tussen. Het ‘oudste’ boek in het kastje - gepubliceerd in 1963 (zestig jaar geleden dus) - is ‘Mijn vriend Charles’ van Francis Durbridge. Hoofdpersoon Howard Latimer krijgt van zijn vriend, filmproducer Charles, een telefoontje of hij de jonge Duitse actrice Frieda van het vliegveld wil afhalen. Drie uur later wordt Frieda dood gevonden in Howards flat. In het hotel waar hij haar afgezet heeft, blijkt geen kamer voor haar gereserveerd te zijn. Howard is vanaf dat moment het slachtoffer van een slinks en uiterst ingewikkeld complot.’

De ‘jongste’ publicatie is uit 2022: ‘Zonnegloren’ van Matthijs van Nieuwkerk. Het is een bundel met favoriete korte verhalen van de vroegere ‘De Wereld Draait Door’ presentator. Je kreeg het in juni dat jaar gratis als ‘zomerlezengeschenk’ bij besteding van 15 euro aan Nederlandse boeken. Als vaste DWDD-tafelgast is cabaretier Marc-Marie Huijbregts echt landelijk bekend geworden. Van hem ligt in de minibieb ‘In stukjes’ uit 2014. Daarin kijkt hij in de spiegel, zonder zich te verschuilen achter cabareteske typetjes. ‘Een zelfportret vol zelfspot, soms hilarisch, soms aangrijpend.’ 

‘Byzantium’ was tot het jaar 330 de naam van Constantinopel, de stad die we nu kennen als Istanbul in Turkije. Het boek ‘Byzantium’ van de Amerikaanse schrijver Michael Ennis uit 1989 speelt zich af in de 11-de eeuw. Het Byzantijnse keizerrijk bevindt zich dan op het toppunt van zijn macht. De jonge Noorse prins Haraldr Sigurdarson - een ‘echte’ viking met lange gouden haren en verblindend blauwe ogen - is verdreven uit zijn geboorteland. Hij arriveert bij het keizerlijk paleis in Constantinopel. Daar lukt het hem om een vertrouwenspositie aan het Byzantijnse hof te bemachtigen. Hij moet het opnemen tegen hooghartige aristocraten, kruiperige kooplieden en manipulerende eunuchen, maar vergaart uiteindelijk meer krijgsroem dan hij ooit had durven dromen. 

Het in 1997 gepubliceerde ‘Birds of prey’ is een boek van de Zuid-Afrikaanse schrijver Wilbur Smith. De roman speelt zich af in de late 17-de eeuw en begint met het einde van de Tweede Engels-Nederlandse zeeoorlog in 1667. Sir Francis Courtney vaart met zijn zoon Hal voor de kust van zuidelijk Afrika. Ze wachten op een Nederlands galjoen dat ze buit willen maken. Maar ze worden verraden en gevangengenomen door de Nederlanders. Sir Francis wordt voor de ogen van Hal geëxecuteerd. Na een jaar hard werken lukt het Hal en zijn oude bemanning te ontsnappen. En dan gaat Hal op pad om de dood van zijn vader te wreken. 

(DB) 

  
Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
   
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat 
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat 
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat 
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten 
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen 
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285
28. Stadhouderslaan 
29. Pieter Saenredamstraat
30. Japuradreef   
31. Everard Meijsterlaan
32. Ameland  
33. Bekkerstraat   
 
Dit is aflevering 35 

We staan open voor uw inzendingen! 
Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie.