Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een mooi of bijzonder openbaar Utrechts boekenkastje.
  

Het knalblauw van het kastje bij woning Westfalen 58 valt duidelijk op tussen het groen. De scharnieren en het schuifje zijn wat roestig, maar het kastdeurtje gaat gemakkelijk open. De straat Westfalen in Lunetten is genoemd naar de noordoostelijke helft van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Westfalen grenst aan onze provincie Gelderland. 

De minibieb is flink gevuld. Een kleine greep uit de boeken. Als eerste zie ik liggen ‘Het Aanzien van 1993’ van Han van Bree. Hij was een paar jaar een collega-docent van me op de School voor Journalistiek. ‘Het Aanzien’ is de bekende jaarlijkse reeks ‘twaalf maanden wereldnieuws in beeld met bijbehorende korte teksten’. Vanaf 1983 heeft Van Bree veertig jaar lang dit Aanzien samengesteld. Begin dit jaar heeft hij het stokje doorgegeven aan Lukas Spee. Spees eerste Aanzien zal begin januari 2024 verschijnen. 

‘Ruige nachten’ is de tweede roman van de Franse schrijver, regisseur, componist en acteur Cyril Collard. Het boek met de oorspronkelijke titel ‘Les nuits fauves’ verscheen in 1989. De Nederlandse vertaling van Maria Noordman kwam uit in 1993. Op Wikipedia lees ik dat Collard dit boek ook verfilmde. Hij kon geen acteur vinden om de hoofdrol te spelen en deed dat uiteindelijk zelf. Naast de hoofdrol en de regie componeerde hij ook de filmmuziek. 

De korte inhoud van ‘Ruige nachten/Les nuits fauves’. Laura (Romane Bohringer) is zeventien en gaat met de dertien jaar oudere Jean (Cyril Collard) naar bed. Ze wordt zwanger en ook nog eens hopeloos verliefd op hem. Jean valt meer op jongens dan op meisjes, vrijt veel en onveilig, en is ook nog eens seropositef. Dat laatste vertelt hij haar natuurlijk pas achteraf. Laura blijft wanhopig verliefd op hem en belt Jean voortdurend op. Het wil maar niet tot haar doordringen dat zij niet uniek is: ze is één van de vele sekspartners van Jean. 

De film kwam uit in 1992 en had veel succes in Frankrijk. In 1993 kreeg ‘Les nuits fauves’ drie Césars (de Franse ‘Oscars’ of ‘Gouden Kalveren’) onder meer voor beste film en beste montage. De derde César won Collards tegenspeelster - Romane Bohringer - als meest veelbelovende actrice. Collard maakte de uitreiking van de Césars zelf niet meer mee. Enkele dagen daarvoor stierf hij aan aids. Hij is 36 jaar geworden.

Enkele andere boeken in de minibieb zijn: ‘De Belofte’ van Chaim Potok (1969), ‘Middernachtskinderen’ van Salman Rushdie (1981), ‘Testament’ van de Zweedse schrijfster Nina Wähä (2020), ‘All inclusive’ de debuutroman van Suzanne Vermeer (2006), ‘Het geheim’ de tweede roman van Anna Enquist (1997) en ‘De rode kamer’ uit 2004 van Nicci French. Een totaal ander boek is ‘De larf ‘ uit 2010. Daarin onderzoekt bioloog en schrijver Midas Dekkers de rol die het kind speelt in de natuur en de cultuur. 

Tenslotte noem ik nog het in het Engels geschreven boek 'Extremely loud & Incredible close’ van Jonathan Safran Foer (2005). De verteller van het boek is Oskar Schell. Hij is negen jaar en vertelt over de spelletjes die hij speelde met zijn vader. Die maakte ook raadsels en speurtochten voor hem. Twee jaar voor het begin van het verhaal is zijn vader omgekomen tijdens de aanslag op het World Trade Center in New York op 11 september 2001. 

Oskar vindt in een oude vaas van zijn vader een envelop met een sleutel. Op de envelop staat het woord ‘Black’. Hij besluit om iedereen in New York met de achternaam ‘Black’ op te zoeken. Hij hoopt er achter te komen of ze zijn vader gekend hebben en of ze ook iets over de sleutel weten. Zo hoopt hij te ontdekken op welk slot de sleutel past, want hij vermoedt dat dit het laatste raadsel is van zijn vader.

(DB) 

  
Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
   
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat 
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat 
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat 
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten 
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen 
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285
28. Stadhouderslaan 
29. Pieter Saenredamstraat
30. Japuradreef   
31. Everard Meijsterlaan
32. Ameland  
33. Bekkerstraat 
34. Pauwstraat 
 
Dit is aflevering 36

We staan open voor uw inzendingen! 
Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie.