Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een openbaar Utrechts boekenkastje. 
   

De omloopsnelheid in de minibieb bij Hopakker 85 is groot. Half februari kreeg ik een foto gemaild van deze minibieb om daar een verhaaltje over te schrijven. Tien dagen later nam ik zelf foto’s van dit kastje. Alle oranje en rode boeken zijn verdwenen. Lichtblauwe boeken staan daarvoor in de plaats. Bovendien zijn er nu ook enkele weggeefdingen in het kastje: een pot ‘kaasfondue van de koe’, een klein indianenmasker en een kleurig zelfgemaakt tasje. Misschien zijn die - als u dit leest - alweer verdwenen. 

Achter de pot kaasfondue staat het boek ‘Broer’: het boekenweekgeschenk van 2016 geschreven door Esther Gerritsen. Van Marcus is een been afgezet. Tijdens zijn revalidatie kan hij tijdelijk bij zijn zus Olivia wonen en haar gezin. Dat zorgt voor grote onderlinge spanningen en ook nieuwe inzichten. 

‘Zadelpijn en ander damesleed’ is geschreven door Liza van Sambeek (2003). Dit is de schrijversnaam van het duo: Ciel Heintz en Liesbeth van Erp. ‘Zeven eigenzinnige vrouwen van rond de vijftig gaan elk jaar een week fietsen in Frankrijk. Voor de meesten van hen ziet het leven er anders uit dan ze het zich hadden voorgesteld.

Bij sommigen is dat te wijten aan de keuzes die ze zelf maakten; bij anderen heeft het noodlot toegeslagen. Het boek verhaalt op een komische en onthutsende wijze over vrouwen en over de soms wrange vruchten van de feministische en seksuele revolutie... Alle emoties komen aan bod: liefde, haat, angst, afgunst en verdriet om verloren dromen. Het is een boek vol herkenning voor de hedendaagse babyboomer.’ 

Ook in ‘Breng mij weer tot leven’ van de Zweedse Kerstin Ekman (uit 1997) draait het verhaal om zeven vrouwen uit een voorstad van Stockholm. ‘Het millennium nadert zijn einde. De vrouwen komen regelmatig bij elkaar om hun ongerustheid te uiten over dit zo verwarde en onvoorspelbare fin de siècle.

Zij voelen zich bedreigd en hopen het kwaad in de wereld te bezweren tijdens hun gesprekken. Maar wanneer het kwaad in hun eigen levens binnensluipt, gebeurt dit zo geraffineerd dat ze het niet herkennen...’ 

Verder zie ik nog een aantal bekende boeken staan: P.D. James: ‘Dood onder geestelijken’ (2001), Marianne Frederiksson: ‘Anna, Hanna en Johanna’ (1997), Peter Buwalda: ‘Bonita Avenue’ (2010), Oek de Jong: ‘Cirkel in het gras’ (1985) en twee boeken van Sophie Kinsella: ‘Wat spook jij uit?’ (2009) en ‘Hou je mond!’ (2003). In de minibieb heb ik geen kinder- of jeugdboeken gezien.

(DB)
    

Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
   
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat 
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat 
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat 
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten 
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen 
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285
28. Stadhouderslaan 
29. Pieter Saenredamstraat
30. Japuradreef   
31. Everard Meijsterlaan
32. Ameland  
33. Bekkerstraat  
34. Pauwstraat 
35. Westfalen
36. Houtsnijderslaan
37. Maskerenen
38. Filipijnen
39. Schimmelpennincklaan
40. Taunus
41. La Croixstraat
42. W.J. Bossenbroekstraat
43. Vogezen
44. Cartesiusweg 
45. Adriaan Mulderstraat
46. Flieruilensteeg
47. Gruttersdijk/Kraanstraat
48. Vondellaan

 
Dit is aflevering... 50!

We staan open voor uw inzendingen! 
Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie. (JT)