Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een mooi of bijzonder openbaar Utrechts boekenkastje.
   

De voordeur en de ‘Minibieb van Lies’ bij woning La Croixstraat 20 zijn in dezelfde rode kleur geschilderd. Ze vormen zo een eenheid. De straat ligt in de buurt van het Prins Bernhardplein in Zuilen. De 48 huizen in de La Croixstraat zijn in opdracht van woningbouwvereniging ‘Zuilen’ ontworpen door de Amsterdamse architect Guillaume F. La Croix (1877-1923). Ze zijn in 1919 en 1920 gebouwd. De ontwerpen van La Croix dragen het stempel van de Amsterdamse School, een decoratieve bouwstijl. Ook in Amsterdam en Bergen staan door hem ontworpen huizenblokken. Of daar de straten eveneens naar de architect zijn genoemd, weet ik niet.

In de minibieb staan maar drie jeugdboeken: ‘De verschrikkelijke steen’ van Tosca Menten (2007), ‘Held van beroep’ van Adriaan Jaeggi (1999) en het kinderboekenweekgeschenk van 2021: ‘Tiril en de toverdrank’ van Bette Westera. 

Verder zie ik twee thrillers van Suzanne Vermeer: ‘Zomertijd’ uit 2008 en ‘Zomeravond’ uit 2021. Wie tegenwoordig de boeken schrijft onder het pseudoniem Suzanne Vermeer is nog steeds een groot geheim. In ieder geval is ‘Zomertijd’ geschreven door de in 2011 overleden auteur Paul Goeken. Maar dat werd pas na zijn dood onthuld. In 2012 verscheen postuum de door hem geschreven thriller ‘Noorderlicht’. Inmiddels zijn er ruim veertig Suzanne Vermeer boeken op de markt. Tien daarvan zijn van Paul Goeken. 

Van de Engelse schrijfster Madeleine Wickham staan in deze minibieb zelfs vier boeken. ‘Zoete tranen’ uit 1998 en ‘Dubbelfeest!’ uit 1999 zijn geschreven onder haar eigen naam. ‘Aanpakken’ (2005) en ‘Ken je me nog’ (2008) heeft ze geschreven onder haar pseudoniem Sophie Kinsella. Vooral als Sophie Kinsella is ze internationaal doorgebroken en de bestsellerauteur geworden van de populaire en ook verfilmde ‘Shopaholic!’ reeks. Deze boeken gaan over de koopzieke journaliste Rebecca Bloomwood, die mensen adviseert over hoe ze slim met hun geld moeten omgaan, maar dat zelf niet kan. Sinds eind november 2023 er is alweer een nieuwe Sophie Kinsella uit: ‘De burn-out’, waarin ditmaal ene Sasha tegen een muur is gelopen.

Enkele andere boeken zijn: Jan Wolkers: ‘Brandende liefde’ (1981), Jeanette Winterson: ‘Sinaasappels zijn niet de enige vruchten’ (1985), Jill Mansell: ‘Scherven van geluk’ (2008) en Dave Eggers: ‘Het alles’ (2021). 

In de minibieb staan nog twee boeken die allebei in 2023 zijn uitgekomen: ‘De kuil” van Laura van der Haar en ‘W.’ de debuutroman van Tiemen Hiemstra. In ‘W.’ vertelt Olaf over het plotselinge verdwijnen van zijn boezemvriend W. drie jaar geleden. ‘Hij is god weet waar naartoe vertrokken en heeft ons nooit wat verteld. Hij heeft ons gewoon geditcht!’ Ditchen is straattaal voor ‘laten vallen’ en ‘ons’ slaat ook op Hilde, de ex-vriendin van Olaf. ‘W. zadelt beiden op met een patchwork van zowel broze, bevreemdende, grappige als tergende herinneringen.... De W. verwijst naar de Oostenrijks-Britse filosoof Ludwig Wittgenstein, die er ook een handje van had om plots in rook op te gaan.’ (Bron: boekrecensie van Dirk Leyman in het Parool van 21 juli 2023)

Volgens uitgeverij De Bezig Bij draait het in ‘De Kuil’ van Laura van der Haar om een verwaarloosde relatie die omringt is door een mysterie. ‘Kasja en Lennart zijn al zo lang samen dat hun relatie een gewoonte is geworden... Dan valt Lennarts zusje van grote hoogte uit een boom en ligt in coma. Een zelfmoordpoging? Lennart gelooft dat niet; hij is ervan overtuigd dat zuslief iets op het spoor was, iets onheilspellends in de bodem van het bos. Terwijl Lennart door de bossen dwaalt op zoek naar aanwijzingen, verliest Kasja zich in een affaire met een man die in niets op Lennart lijkt. Ze spreken samen altijd af in een verlaten vakantiepark dat langzaam overwoekerd wordt door de natuur.’ 

(DB)

   
Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
   
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat 
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat 
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat 
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten 
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen 
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285
28. Stadhouderslaan 
29. Pieter Saenredamstraat
30. Japuradreef   
31. Everard Meijsterlaan
32. Ameland  
33. Bekkerstraat  
34. Pauwstraat 
35. Westfalen
36. Houtsnijderslaan
37. Maskerenen
38. Filipijnen
39. Schimmelpennincklaan
40. Taunus

Dit is aflevering 42
   

We staan open voor uw inzendingen! 
Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie. (JT)