Utrechtse boekenkastjes (40)
Gepubliceerd: zondag 31 december 2023 08:56
Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een mooi of bijzonder openbaar Utrechts boekenkastje.
In de carport bij woning Taunus 35 in Lunetten is absoluut geen plaats meer om een auto te stallen. Het is vooral - als ik het positief omschrijf - een opslagplek geworden van spullen die daar tijdelijk of al jaren staan of liggen. Aan de muur hangen bij elkaar drie kastjes: het groene kinderzwerfboekstation, de gele boekenruilkast voor volwassenen en de bruine zadenruilkast, waar ook een paar folders en tijdschriften in liggen. Een aap houdt de wacht.
Ik vermoed dat in de zadenruilkast er geen zaden aanwezig zijn uit de Taunus. Dit middengebergte in de Duitse deelstaat Hessen ten oosten van de Rijn ligt min of meer ‘ingeklemd’ tussen de steden Koblenz, Wiesbaden en Frankfurt am Main. De hoogste berg is de Groszer Feldberg van 878,5 meter. Dankzij de vele warmwaterbronnen is de Taunus ook bekend als kuuroordgebied.
Ruim dertig kinder- en jeugdboeken staan er in het groene boekenkastje. Vanwege de ladekast, die op de grond staat, kun je er niet gemakkelijk bij, maar ik denk dat kinderen die ladekast als trap gebruiken om tussen de boeken te kunnen snuffelen. Of doen dat alleen ouderen? Wat zien ze dan staan? Onder meer: ‘Koning van Katoren’ van Jan Terlouw (1971), ‘Een krokodil in de heg’ van Carry Slee (2003), ‘Oorlog en vriendschap’ van Dolf Verroen (2016), ‘De trimbaan’ van Imme Dros (1987), ‘Nachtverhaal’ van Paul Biegel (1993) en ‘Laika tussen de sterren’ van Bibi Dumon Tak: het kinderboekenweekgeschenk in 2006.
Tweemaal zie ik het boekje ‘Stimmy of het oerwoud in de stad’ in de kast staan van Daan Remmerts de Vries en Philip Hopman uit 2010. ‘Stimmy verveelt zich kapot in de grote stad. Hij droomt van het oerwoud en dus doet hij zijn best om in het stadspark te verdwalen. Maar in het park lopen veel honden en voor die beesten is Stimmy bang. Hij vlucht het park uit met de honden achter hem aan en rent rechtstreeks naar de plek waar een boze, losgebroken neushoorn tekeergaat. De stad is in paniek, maar gelukkig blijkt ook de neushoorn bang te zijn… voor iets piepkleins dat Stimmy heeft meegebracht!...’
Er staan ook twee boekjes over Pinkeltje, een mannetje niet groter dan je pink. Hij is te herkennen aan zijn witte baard en zijn blauwe puntmuts, maar hij is geen kabouter of smurf. Er zijn twee boekjes over hem van zijn geestelijk vader Dick Laan: ‘Pinkeltje en de raket’ (1962) en ‘Lach jij maar Pinkeltje’ (1965). Pinkeltje beleeft veel avonturen met en zonder dieren. Volgens mij heb ik jaren geleden ook Pinkeltjes-boeken voorgelezen aan mijn beide jongere broers.
In de gele boekenruilkast staan twee boeken die ik al gelezen heb. ‘Tirza’ van Arnon Grunberg (2006) over vader Jörgen Hofmeester, zijn jongste, hoogbegaafde dochter Tirza en haar vriend Choukri, die allebei in Namibië verdwijnen. Jörgen gaat op zoek en reist ze achterna.
En ik zie ook de ‘Odyssee’ van de Griekse dichter Homerus, die ik jaren geleden samen met de ‘Ilias’ in een zomervakantie heb gelezen. De Odyssee is rond 800 jaar voor Christus geschreven. Het gaat over de laatste 41 dagen van de tien jaar durende omzwervingen van Odysseus na ook de tien jaar lange Trojaanse Oorlog. Dus, na twintig jaar komt hij eindelijk weer thuis bij zijn vrouw Penelope op het eiland Ithaka. Zij heeft al die tijd op hem gewacht en de vele ‘vrijers’ van zich af weten te houden.
Enkele andere boeken: Margriet de Moor: ‘Eerst grijs dan wit dan blauw’ (1991), Julia Alvarez: ‘In naam van Salomé’ (2000), Geert Mak: ‘De goede stad’ (2007) en de roman ‘Roxy’ van Esther Gerritsen uit 2014.
De korte inhoud van de laatste roman (deels gebaseerd op de flaptekst): Roxy’s man wordt aangereden op de vluchtstrook. Hij wordt dood en poedelnaakt aangetroffen in zijn auto met een minnares. Roxy’s wereld stort in. ‘Ze blijft achter met hun dochter, hun huis, de auto, zijn assistente, de oppas en de schaamte voor dit roemloos einde van hun huwelijk. Haar familie ontfermt zich over haar, maar Roxy zoekt geen troost, ze zoekt een vijand!’
(DB)
Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285
28. Stadhouderslaan
29. Pieter Saenredamstraat
30. Japuradreef
31. Everard Meijsterlaan
32. Ameland
33. Bekkerstraat
34. Pauwstraat
35. Westfalen
36. Houtsnijderslaan
37. Maskerenen
38. Filipijnen
39. Schimmelpennincklaan
We staan open voor uw inzendingen!
Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie. (JT)