Utrechtse boekenkastjes (45)
Gepubliceerd: zondag 4 februari 2024 07:45
Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een openbaar Utrechts boekenkastje.
Een jongetje houdt de kinderwagen vast die zijn vader voortduwt. Ze lopen door mijn beeld. Papa buigt zijn hoofd wat. In Zuilen ben ik bezig met het fotograferen van de minibieb voor het adres Adriaan Mulderstraat 58.
“Ik ken jouw gezicht,” zeg ik. Papa kijkt op: "Hé ... Dik!" "Het klopt dus: ik ken je maar ik weet absoluut niet meer hoe je heet." "Roland! ... Ik woon hier vlakbij. Maar wat doe jij hier?" "Ik fotografeer minibiebs in deze buurt en schrijf er een verhaaltje over." "Leuk!"
Roland is een van mijn oud-radiostudenten van de School voor Journalistiek. “Ben jij nog actief in de journalistiek?” “Niet meer. Ik ben voorlichter bij het ministerie van Justitie in Den Haag.” We praten nog even over school. En ik hoor ook dat hij nog steeds contact heeft met een aantal oud-klasgenoten, zoals met Pieter Sabel van de Volkskrant. En Roland geeft me nog een tip: “In het Niftarlakeplantsoen staat ook een boekenkastje.”
Roland woont in de zogenoemde Vliegeniersbuurt, een buurt die ingeklemd zit tussen ’t Zand (bij het Prins Bernhardplein) en De Lessepsbuurt. De huizen in de Vliegeniersbuurt zijn rond 1930 door Woningbouwvereniging Zuilen gebouwd. Zuilen was toen nog een zelfstandige gemeente. De woningen waren bestemd voor werknemers van Werkspoor en Demka.
Bijna alle straten in deze buurt zijn vernoemd naar personen die een rol hebben gespeeld in de pioniersjaren van de Nederlandse luchtvaart, zoals de vliegtuigbouwers Anthony Fokker en Frits Koolhoven. Vliegenier Clément van Maasdijk is de allereerste Nederlander die bij een vliegtuigongeluk in ons land om het leven is gekomen (27 augustus 1910 bij Arnhem).
En Adriaan Mulder haalt als eerste Nederlander in ons eigen land zijn vliegbrevet. Dat papiertje wordt hem op 7 april 1911 uitgereikt. Alleen, de luchtvaart in ons land stelt nog weinig voor en het brevet is meteen ook het einde van zijn vliegcarrière. Adriaan kan er financieel niet van bestaan (bronnen: Museumvanzuilen en Wikipedia).
Op de minibieb zit een kinderzwerfboeksticker. Zichtbaar zijn acht jeugdboeken en vijftien boeken voor volwassenen. Op de onderste plank zie ik onder meer staan: de roman ‘Neerlands Bloed’ van cabaretier Freek de Jonge (1991) over het volwassen worden van de Zeeuwse jongen Wouter Pieterse. Het boek speelt zich grotendeels af in Japan.
In ‘Sprakeloos’ uit 2009 schrijft Tom Lanoye over de aftakeling en dood van zijn ouders met name van zijn moeder. ‘Als hij haar in het ziekenhuis aantreft, vastgebonden met riemen die in haar vlees snijden, haar taal verloren (en die van mij erbij), de ooit zo trotse vrouw zo totaal vernederd, rest alleen de woede...’
‘Dood onder geestelijken’ is een boek uit 2001 van de Britse detectiveschrijfster Phyllis Dorothy James (1920-2014); beter bekend als P.D. James. Ook in deze thriller is de hoofdrol weggelegd voor hoofdinspecteur Adam Dalgliesh werkzaam bij de Metropolitan Police van New Scotland Yard in Londen.
In ‘Ik ben getrouwd met voetbal en ga vreemd met mijn vrouw’ uit 2019 hebben Tom Knipping en Iwan van Duren in 140 pagina’s uitspraken verzameld uit de voetbalgeschiedenis die er ‘werkelijk toe doen’. Quotes vol inzicht of humor die verwarren of verrassen. Tja, je moet ervan houden.
Nog enkele jeugdboeken. Lydia Rood heeft in 2010 ‘Indringers op Drakeneiland’ geschreven (jeugd 10+). ‘Het dagelijks leventje van de kinderen op Drakeneiland wordt wreed verstoord door de komst van een poenig zeiljacht met acht Engelse pubers. Ze veroveren het eiland. Hoe krijgen Jeroen en de zijnen die pubers weer weg?’
Het boek ‘Het geheim van de verdwenen kinderen’ van Frank van Pamelen uit 2011 (jeugd 8+) speelt zich af in een kasteel op een Italiaans eiland. ‘Volgens een oude legende woonde er vroeger een magiër, die kinderen in stenen beelden veranderde. Onzin natuurlijk. Zoiets bestaat niet. Of toch? Eline en Sander gaan op onderzoek uit.’
In 2018 verschijnt ‘Silvester en het knorrende cadeau’ van Willeke Brouwer. ‘Je zal maar een lootje kopen en daarmee een varken kunnen winnen. Typisch iets voor IJsselbroek vindt Silvester. Hij staat dan ook niet te springen van vreugde als hij het varken wint. De verbazing is groot als het varken met een diepvrieswagen wordt bezorgd. Het hok dat Silvesters vader heeft gebouwd blijkt dus niet nodig. Silvester is bijna jarig en wil dat vieren met een boottochtje op de IJssel. Maar het verjaardagsfeestje verloopt natuurlijk totaal anders verwacht. Silvester is erg blij met zijn nieuwe mobieltje, maar wat moet hij in godsnaam met dat knorrende cadeau?’
(DB)
Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285
28. Stadhouderslaan
29. Pieter Saenredamstraat
30. Japuradreef
31. Everard Meijsterlaan
32. Ameland
33. Bekkerstraat
34. Pauwstraat
35. Westfalen
36. Houtsnijderslaan
37. Maskerenen
38. Filipijnen
39. Schimmelpennincklaan
40. Taunus
41. La Croixstraat
42. W.J. Bossenbroekstraat
43. Vogezen
44. Cartesiusweg
Dit is aflevering 46
We staan open voor uw inzendingen!
Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie. (JT)