Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van openbaar Utrechts boekenkastje.

De oranje minibieb met het groene dak bij het adres Prinses Beatrixlaan 29-31 in Zuilen heeft een mooie, opvallende deurknop. Half december 2023 zie ik in het kastje drie redelijk gevulde boekenplanken. Behalve romans en thrillers in het Nederlands en Engels zijn er ook kinder- en jeugdboeken, kookboeken (‘Simpel sushi’, ‘Jouw kookweekrecepten’ en een ‘Jamie Oliver’) en de dubbel-cd ‘Live in Ahoy’ van Frans Bauer. Na zo’n half jaar zal de inhoud van dit kastje flink veranderd zijn.  

Mij viel toen ook op dat op de middelste plank verschillende therapie- en zelfhulpboeken min of meer bij elkaar staan. Daar is over nagedacht! ‘Mijn eerste jaren’ is een soort handleiding om de eerste vijf jaar van je baby of kleuter te kunnen vastleggen. In ‘Het geschenk van verliefdheid’ uit 2007 legt Anna van Meeuwen uit waarom alleen kinderen daar volop van kunnen genieten. Maar dat het dramatisch kan worden met die verliefdheid als je al een relatie hebt. Hoe wapen je ertegen of ervoor? 

‘De herontwikkeling van het ware zelf’ van Ingeborg Bosch biedt een concreet stappenplan dat kan helpen oude pijn bloot te leggen. Het geeft ook aan hoe je na die blootlegging kunt toewerken naar een bewustzijn dat weer uit één geheel bestaat. Bosch gelooft er zelf in, want zij is de grondlegger van deze zogenoemde PRI-therapie: de Past Reality Integration therapie. 

En in ‘Menselijke gebreken voor gevorderden’ uit 2011 beschrijft hoogleraar Sociale Psychologie Roos Vonk dat het zo gevoelig en authentiek lijkt: ‘je gevoel volgen’ en ‘niet over je grenzen gaan’. “Maar het is vaak gewoon: je zin doordrijven en in een klein beperkt wereldje blijven. In het verlangen naar eigenheid zijn we te veel met onszelf bezig, terwijl dat niet eens zelfkennis oplevert.” 

Volgens Roos word je juist wijzer en vrijer door om je heen te kijken. “We gaan dan met plezier onze eigen gebreken herkennen en krijgen zo een gezonde dosis zelfrelativering.” Het boek is prikkelend voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in zijn of haar eigen en andermans blinde vlekken en verborgen bedoelingen.

Tot slot nog het voorleesboekje ‘Spaghetti van Menetti’ over het stadje Spriet. Ook dit boekje voor kinderen van 5 tot 9 jaar zal er vast al niet meer zijn. De auteur is Kees Leibbrandt en de illustraties zijn van Carl Hollander. Het boekje is gepubliceerd in 1964. Het verhaal gaat over meneer Menetti. Hij is op weg naar Spriet boven op de berg. 

Als hij daar eindelijk is aangekomen, verbaast hij zich over de lange, dunne huizen en nog meer over die lange, dunne bewoners. Menetti denkt: “Dit is de perfecte plek om dat heerlijk lange, dunne gerecht uit mijn jeugd te gaan verkopen: spaghetti!” De Sprieten hebben nog nooit zoiets lekkers geproefd. Ze kunnen er geen genoeg van krijgen. En dan gaat het vele eten zorgen voor catastrofale gevolgen die niemand had kunnen voorzien... Helaas, staat er bij de zelfhulpboeken geen afslankboek speciaal voor Sprieten. 

(DB)

 

Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
   
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat 
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat 
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat 
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten 
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen 
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285
28. Stadhouderslaan 
29. Pieter Saenredamstraat
30. Japuradreef   
31. Everard Meijsterlaan
32. Ameland  
33. Bekkerstraat  
34. Pauwstraat 
35. Westfalen
36. Houtsnijderslaan
37. Maskerenen
38. Filipijnen
39. Schimmelpennincklaan
40. Taunus
41. La Croixstraat
42. W.J. Bossenbroekstraat
43. Vogezen
44. Cartesiusweg 
45. Adriaan Mulderstraat
46. Flieruilensteeg
47. Gruttersdijk/Kraanstraat
48. Vondellaan
49. Hopakker 
50. Vechtdijk
51. Fortlaan
52. Niftarlakeplantsoen
53. Koppestokstraat
54. Wittevrouwensingel
55. Olympus
56. Van Swindenstraat
57. Station Overvecht
58. Gijsbrecht van Walenborchstraat
59. Veenhof
60. Boomstede
61. Schoenerstraat
62. Wittevrouwensingel
63. Kanaalweg
64. Van ‘t Hoffstraat
65. Arthur van Schendelstraat   
   

Dit is aflevering 67

We staan open voor uw inzendingen! 
Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie (JT).