Woensdag 9 mei 1945.

Ina Boudier-Bakker. Foto: W. Kramer

De schrijfster Ina Boudier-Bakker, woonachtig aan de Oudegracht 333, houdt een dagboek bij, hieronder haar verslag van vandaag:

Bij de gevangenneming van Mussert zijn door zijn lijfwacht zeven à acht illegalen gedood.* Zijn vrouw is ook gearresteerd. Dat mens, dat op 14 mei 1940 triomfantelijk riep, over onze Koningin sprekend: ‘De dikke boerin is al weg!’ Mussert heeft ook nog een idiote proclamatie afgekondigd. ‘De leden der NSB zouden Volk en Vaderland moeten blijven dienen en het goede voorbeeld geven, opdat Nederland herrijze!’

We krijgen vooreerst nog geen licht. Want de Duitsers hebben ons de kool gestoofd uit de Pegus-centrale onderdelen weg te halen, en te verstoppen, nu zij ze niet meer naar Duitsland kunnen vervoeren. Het zal nog wel een week of zes duren eer we gas hebben.

(*Bij de arrestatie van Mussert in Den Haag waren geen incidenten. Boudier Bakker is waarschijnlijk in de war vanwege de vele geruchten die rondgingen over de schietpartij bij het Rosarium en de woning van Mussert op 7 mei waarbij 10 leden van de Binnenlandse Strijdkrachten omkwamen. Voor de juiste berichten daarover klikhier, Nieuws030).

Portret van Henri Boudier, echtgenoot van Ina Boudier-Bakker. Foto: Woord in Beeld 1931

IBB's oorlogsdagboek ‘Met de tanden op elkaar’ is in 2013 opnieuw uitgegeven onder de titel ‘Zo doods en stil en donker’. In de eerdere versie zaten volgens historicus Rémon van Gemeren ‘vervalsingen’. Zie dit artikel van Jim Terlingen.