Dinsdag 8 mei 1945 - Gisteren en vanochtend zijn op diverse plekken in de stad zogeheten moffenmeiden kaalgeschoren en soms ook bewerkt met teer en menie. Onder meer gebeurde dit aan de Oudenoord waar op een stoep voor een school tientallen klapstoelen stonden met daarop de kaalgeschoren vrouwen en meisjes.

De vrouwen worden kaalgeschoren omdat ze met de Duitsers hebben geheuld. Sommigen van hen werkten voor Duitse instanties en anderen hadden verkering met Duitse soldaten.

Ooggetuige Ton Bernsen meldt ons dat het publiek, in tegenstelling tot andere locaties, zich op de Oudenoord redelijk afzijdig hield: "Men scheen zich enigszins ongelukkig te voelen met dit weinig verheffende middeleeuwse toneel. Maar wie had ooit verwacht dat het volk van Goethe, Beethoven, Rijnreizen, bedevaartsoord Kevelaer en hoempamuziek ons land en zijn neutraliteit lafhartig zou schenden en ons volk zo zou vernederen, beroven en uithongeren. Het volk nam nu wraak!"

In de buurt van Ondiep (Morelstraat) werden twee meiden kaalgeknipt terwijl ze een foto van hun soldatenvriendje opgespeld kregen en ook in de hand moesten houden. Nadat ze geknipt werden gingen ze onder bewaking van een paar BS'ers door de buurt heen zodat iedereen hen kon zien.

Een soldatenliefje wordt kaalgeknipt in de Morelstraat. Foto: H.J. Broekman (Collectie HUA)

Een BS'er is er bij. Foto H.J. Broekman (Collectie HUA)

Ook een tweede vrouw is kaalgeschoren.

De vrouwen gaan in optocht door de buurt. Foto: HUA