Dinsdag 8 mei 1945 - De Victory in Europe (V-E Day) is vandaag door de geallieerden uitgebreid gevierd. Het begon vanmiddag rond 12 uur in het Wilhelminapark waar een aangrijpende plechtigheid plaatsvond met een herdenkingsdienst.

Veel soldaten bezochten die dienst waarbij een militaire band, de kapel van het 4e bataljon Lincolnshire Regiment, voor de muzikale begeleiding zorgde. De liturgie die werd gebruikt was dezelfde die over de gehele wereld wordt gebruikt. Ook inwoners van de stad sloten zich bij de herdenking aan.

Later op de dag waren er allerlei festiviteiten zoals op het terrein van de Veemarkt bij de Croeselaan. Daar vond een Free-Air-Dance plaats met ook hier de kapel van het 4e bataljon Lincolnshire Regiment die 's middags ook in het Wilhelminapark actief was. Bijzonder is dat deze kapel het monopolie heeft op militaire muziek spelen in Utrecht. Die onderscheiding dateert nog van 250 jaar geleden toen het Lincolnshireregiment ook Utrecht was binnengetrokken.

Het werd op het Veemarktterrein, onder een milde avondzon, een groots feest met veel dans zoals walsjes, tango's maar ook polonaises. Utrechtse meisjes dansten met hun Hollandse, Canadese of Britse cavaliers in het rond.

Andere locaties waar feest was betrof onder meer het plantsoen voor de nieuwe Stadsschouwburg bij het Lucas Bolwerk waar diverse keren een joelende menigte spontaan het dansen ging. Maar het ging er ook rustig aan toe met een strijkje dat voor lichte muziek zorgde. In het gras lagen groepjes Canadezen en Britten of ze leunden tegen een boom en gaven Utrechtse meisjes les in hoe die een echte Virginia-sigaret moesten savoureren.

Op het Janskerkhof zorgde een radiowagen van de geallieerden voor de muziek via het draaien van platen. Ook was een toespraak van de Engelse koning te horen. Ook op dit geïmproviseerde bal heerste een spontane en uitgelaten stemming.

Ook nieuw: in de Rembrandtbioscoop draaide vanavond voor het eerst sinds lange tijd weer een Amerikaanse film. Alleen militairen hadden hier toegang met een introducé en dat bleken vooral veel Utrechtse meisjes te zijn.