Dinsdag 8 mei 1945 - Morgen begint de distributie van het voedsel dat de afgelopen week in Utrecht via de lucht en te land is aangekomen. Dat is gisteravond in het stadhuis afgesproken tijdens een vergadering onder leiding van burgemeester Ter Pelkwijk.

Terwijl de geallieerden vandaag V-E-Day (Victory in Europe) gaat in Utrecht ook de aandacht uit naar de voedselsituatie. Met de voedselleveranties de laatste dagen is op het nippertje afgewend dat er in de stad helemaal geen voedsel meer te verkrijgen zou zijn. Zoals bekend stond vast dat op 12 mei de Centrale Keukens leeg zouden zijn en dat we aan de honger overgeleverd waren. De capitulatie had dus ook niet veel langer op zich moeten laten wachten.

Dat de honger ook ernstig is in Utrecht laat deze foto zien die in december 1944 gemaakt is op het Houtplein. De twee kleinste kinderen stierven kort daarna. Foto: Collectie HUA

Vanaf morgen worden rantsoenen verhoogd en kunnen diverse voedselbonnen worden aangewezen zodat bij een gelijke verdeling men in de winkels en keukens weer voedsel kan krijgen. Het gaat om voedselbonnen A493 (100 gram grutterswaren) C 08 (125 gram margarine, E 502 (250 gram rijst) en A 450 en B 456 (400 gram brood).

Het Commissariaat Noodvoorziening gaat onder leiding van reserve-majoor N.P.J. Daamen aan het werk om de problemen rond de voedselvoorziening op te lossen.