Maandag 7 mei 1945 - Arrestatieploegen van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) zijn druk doende diverse NSB’ers en andere collaborateurs aan te houden.

Het gaat om tientallen arrestaties. Daaronder de NSB-commissaris van de provincie W.B. Engelbrecht. Ook Rie 'tante' Mussert is aangehouden. De echtgenote van NSB-leider Mussert bevond zich in het huis van NSB'er dr. Keyer. Gevraagd naar haar identiteitsbewijs zei tante dat ze haar handtasje vergeten was.

Anton Mussert zelf is ook aangehouden in het NSB-kantoor in Den Haag waar hij deze week naartoe was vertrokken.

De 14-jarige Ton Bernsen zegt dat hij ooggetuige was van de aanhouding van een van de kampbeulen van Kamp Amersfoort op de Bemuurde Weerd hier in Utrecht. Het zou gaan om een inwoner van onze stad die op de Bemuurde Weerd een mandenwinkel drijft. Of het hier ook werkelijk om een van de kampbeulen gaat is nog niet bevestigd.

Bernsen: "Men had de kleine miezerige beul van kamp Amersfoort uit zijn mandenwinkeltje gesleurd en hij stond nu buiten met zijn handen omhoog. Met rukken en trekken ging de roestige tondeuse over zijn haar in de vorm van een hakenkruis.

Een Canadese pantserwagen stond vlakbij het water en de militairen keken lachend toe. Het miezerige kereltje in zwarte overjas liet van moeheid zijn armen zakken en kreeg telkens weer harde slagen onder zijn ellebogen met de kolf van een pistool van één van de BS-ers.

Een onguur type kwam aanzetten met een stuk karton, zwarte schoensmeer en een stuk touw. Het 'beultje' moest met zijn vingers twee gaten steken in het karton en daar het touw aanbinden. Vervolgens moest hij met zijn wijsvinger met schoensmeer er op schrijven: 'Ik was lid van de Nationale Schooiers Bond'. Ondertussen werd het afgeschoren zwarte haar in ‘s mans neusgaten, oren en tussen z'n boord gestopt.

Elke beweging die hij van ellende maakte werd afgestraft met pistoolklappen. Een terechte wreedheid omdat juist dit miezerige kereltje uit dit vanouds armetierige Utrechtse mandenwinkeltje juist één van de gemeenste nazibeulen was in kamp Amersfoort.

Dit onderkruipsel kon men zelfs ook nog elke zondag in de mis zien in de kerk in de buurt met zijn bijna twee keer zo grote Kenau-vrouwmens met een tanige kop met wratten als een echte heks!"

De 'kampbeul van Amersfoort' wordt gedwongen zijn handen in de lucht te houden en met vlaggetjes te zwaaien. Foto: G.J. Lauwers (Collectie HUA)