Maandag 7 mei 1945 - Een van de overlevenden van de dramatische schietpartij van vanmiddag op de Utrechtse Nassaulaan in Utrecht-oost is de Pool Erich Buchman, een gedeserteerde SS’er, die deel uitmaakt van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Een van onze verslaggevers sprak hem vanavond en hoorde van hem dat hij op het nippertje aan de dood is ontsnapt.

Buchman heeft gevechtservaring en slaagde erin zich enige tijd schuil te houden achter een muurtje. Op een gegeven moment is hij ontdekt en ook in het gevecht betrokken.

Buchman vertelt dat hij uitgerekend in de tuin van Nassaulaan 4, het huis waar tot voor kort Anton Mussert woonde, door een kogel en een handgranaat getroffen werd en gewond raakte. Hij heeft zich vervolgens dood gehouden in de hoop dat de Duitsers hem zouden laten liggen. Hij werd toch gevonden. Hij heeft toen de hand van een Duitser gegrepen en luidkeels om zijn moeder geschreeuwd. Daarop liet de Duitse soldaat hem liggen, en daardoor kan Buchman het navertellen.

In de omgeving van het Rosarium heerst grote verslagenheid. De dolle vreugde in de rest van de stad dringt er nauwelijks door. Tien jonge jongens zijn gesneuveld, ná de capitulatie, wat op iedereen een verpletterende indruk heeft gemaakt. Het is nog niet bekend wanneer de begrafenis van de slachtoffers zal plaatsvinden.

Het is een bizarre toevalligheid dat de tragische schietpartij in en om de tuin van NSB-leider Mussert plaatsvond. Vandaag werd bekend dat hij in Den Haag is gearresteerd wegens verregaande collaboratie. Hij heeft zich zonder slag of stoot overgegeven aan de autoriteiten, terwijl er in zijn Utrechtse tuin alsnog dodelijke slachtoffers vielen.

NSB-leider Mussert bij zijn arrestatie in Den Haag eerder vandaag. Foto: Collectie Rijksmuseum