Dinsdag 8 mei 1945 - De Binnenlandse Strijdkrachten en de poilitie hebben ook vandaag diverse collaborateurs gearresteerd. Het gaat om tientallen landverraders tegelijk soms.

Gisteravond werden de arrestaties even stilgelegd omdat het er teveel waren en er nog geen goede organisatie voorhanden was om alle gevangenen te registreren en vast te zetten.

Die organisatieproblemen zijn nu opgelost en ook vandaag zijn enkele honderden mensen verdacht van samenwerking met de moffen gevangen gezet op het Wolvenplein en in de gevangenis in de Gansstraat.

Anny Bruêns stuurde ons een foto van een van de arrestaties. Deze vond plaats bij haar in de straat, de W. Barentszstraat. Daarop is te zien hoe drie in burger geklede BS-leden, van wie er twee zijn bewapend, acht mannen en een vrouw bewaken. Ze staan klaar om te worden weggevoerd. Anny Bruêns: ‘Die achterste, die met die pijl boven zijn hoed, was die NSB-wethouder van Financiën van nr. 30, die schuin tegenover ons woonde'.

Van diverse arrestaties gisteren en vandaag bereikten ons enkele foto's die wij u hieronder laten zien.

Opbrengen van N.S.B'ers in de Burgemeester Reigerstraat door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. Eén van de B.S.-ers is Kick Strengholt (met bril, achter en tussen de N.S.B.-ers). Foto: F.W. van Malsen (Collectie HUA)

Nog een arrestatie in de Burg. Reigerstraat. Foto: F.W. van Malsen (Collectie HUA)

Een landverrader die er op de fiets vandoor wilde gaan kon worden gestopt. Foto: C. Raue sr. (Collectie HUA)