Woensdag 9 mei 1945 - De omgekomen BS-commandant binnenstad Leo Maagdenberg is vandaag begraven op begraafplaats Soestbergen in de Gansstraat.

Leo Maagdenberg. Foto HUA

De verzetsman is op 20 april neergeschoten bij een inval door de Duitse SicherheitsPolizei op zijn commandopost in de Voorstraat waar een vergadering plaatsvond. Maagdenberg wist net als enkele anderen weg te komen, maar hij was zwaargewond en is waarschijnlijk die dag nog overleden. Zijn lichaam werd pas afgelopen maandag aangetroffen in een woning in de Breedstraat waar hij zijn toevlucht had gezocht.

Leden van de BS dragen de kist van Leo Maagdenberg de begraafplaats Soestbergen binnen. Foto: Collectie HUA

Vandaag werd ook bekend dat een aantal van de slachtoffers van de schietpartijen bij het Rosarium en de Marnixlaan vrijdag 11 mei worden begraven op begraafplaats Tolsteeg. Net als vandaag spreekt daar ook de stadscommandant van de BS de heer M.M. Kwint.

Kwint verwacht vrijdag een grote opkomst bij de begrafenis gezien de reacties die hij heeft gekregen. Hij zegt dat dit een hulde wordt "niet alleen aan hen die hun leven verloren op de dag van de bevrijding, maar ook zij die vielen in de jaren ervoor".

-

Update: Filmbeelden van 11 mei 1945

Hieronder beelden van de begrafenis op 11 mei van de Rosariumslachtoffers, het passeren van de rouwstoet op het Domplein en de begrafenis op de Algemene Begraafplaats Tolsteeg.