Door Ton van den Berg - Nieuws030-medewerker Theo van de Vathorst is afgelopen vrijdag overleden. Sinds 2014 presenteerde de beeldend kunstenaar maandelijks een tekening waarin hij soms zijn emotie toonde of gewoon een grap maakte. Van de Vathorst vierde op 12 januari nog zijn 88e verjaardag.

Collage van tekeningen die gemaakt zijn door Theo van de Vathorst.

De beeldhouwer was al enige tijd ziek en zijn familie, vrienden en buren hielden er al rekening mee dat Van de Vathorst zou gaan overlijden. Als eerbetoon werd in korte tijd een expositie van zijn Utrechtse werk opgezet in de Toonkamer aan de Oudegracht, dichtbij het atelier van Van de Vathorst. De kunstenaar was het zelf die nog de suggestie deed er een etalage-expositie van te maken vanwege de corona-beperkingen.

Op een A4 bedankt Van de Vathorst zijn vrienden voor het opzetten van de etalage-expositie. Foto: J. Ernst

Kunstwerken die Van de Vathorst maakte en die in het openbaar in Utrecht te zien zijn, zijn onder andere het beeld van Anton Geesink aan de Jacobstraat, de Marktvrouw op de Vismarkt en de bronzen deuren van de Domkerk. Bij het stadion Galgenwaard staat zijn kunstwerk dat herinnert aan het kampioenschap van voetbalclub DOS in 1958. Van de Vathorst ontwierp ook veel penningen waaronder de Sint Maartenspenning van de stad Utrecht.

De kunstenaar stond onlangs nog in het nieuws omdat een kunstwerk van hem in de bossen van Zeist was vernield. Het ging hier om een obelisk met acht bronzen reliefs die verwijzen naar de geschiedenis van het fietsen. De bronzen platen bleken te zijn gestolen door onbekenden.

Marja en Theo van de Vathorst bij de obelisk in Zeist. Foto: Ton van den Berg

De tekeningen van Van de Vathorst werden trouw iedere maand via een e-mail naar Nieuws030 gestuurd. Er is geen maand overgeslagen. Zijn laatste bijdrage was begin deze maand en laat iemand zien die positief zijn duim omhoog steekt. Daarmee werd iedereen een goed 2022 gewenst. De tekening werd door Van de Vathorst ook op een bierviltje gedrukt en dat stuurden hij en zijn vrouw Marja naar familie en vrienden als nieuwjaarsgroet.

De laatste bijdrage van Theo van de Vathorst aan Nieuws030.

Donderdag wordt de beeldhouwer begraven op begraafplaats Soestbergen waar Van de Vathorst zelf nog enkele weken geleden de plek heeft bezocht waar hij komt te liggen. Het stelde hem gerust dat het dichtbij de in 1988 overleden surrealistische schilder J.H. Moesman is. Lange tijd zijn de twee bevriend geweest.

De redactie van Nieuws030 betreurt het overlijden van de altijd zo vriendelijke medewerker en we zullen zijn tekeningen missen. Wij wensen zijn vrouw Marja en alle andere familie en vrienden veel sterkte. 

Onze oud-medewerker Jan Jansen had in 2014 een interview met Theo van de Vathorst, lees dat hier. 

Theo van de Vathorst, 1934 - 2022. Foto: Jan Jansen