Door Ton van den Berg - Een geweldige glimlach op zijn gezicht, dat kreeg beeldend kunstenaar Theo van de Vathorst toen hij hoorde dat er plannen waren voor een een tentoonstelling van zijn (Utrechtse) werk. "Hij stond er bij, een tijdje geleden hier verderop op straat," zegt Akke Schutte van 'De Toonkamer' aan de Oudegracht. "Of zat, eigenlijk. Want Theo zat in een rolstoel."

Diverse buurtbewoners stonden op straat, zegt Schutte: "Iemand zei: 'Er moet een tentoonstelling komen van het werk van Theo'. Nou, dat vond Theo een goed idee. Je had z'n gezicht moeten zien. Hij zei meteen zelf dat het een tentoonstelling moest worden van alleen Utrechts werk."

Even leek het erop dat corona het goede voornemen van een tentoonstelling in duigen liet vallen, maar Theo zelf kwam met een alternatief: maak er een etalage-tentoonstelling van! En dat is gebeurd. Voor de deur van Oudegracht 341 staan mensen al regelmatig stil want de levensgrote buste van Anton Geesink valt behoorlijk op.

Theo van de Vathorst (die al jarenlang iedere maand een tekening op Nieuws030 publiceert - dit is zijn recentste) en zijn vrouw Marja wonen in het buurtje van De Toonkamer en ze zijn een goede bekenden daar. Dat Theo ernstig ziek is en dat hij misschien niet lang meer te leven heeft, weet ook iedereen. De tentoonstelling wordt daarom gezien als eerbetoon van de buurt aan de 87-jarige kunstenaar die ondanks alles op 12 januari 88 jaar hoopt te worden.

De expositie werd in een recordtijd neergezet. Afgelopen zondag verhuisden diverse gipsen modellen van beelden en schilderijen die Van de Vathorst maakte van zijn atelier naar de Oudegracht. Wie goed rond kijkt in Utrecht herkent daar natuurlijk het beeld van Anton Geesink (Jacobsstraat), maar er is ook de kop van Wim Sonneveld (Stadsschouwburg) en het beeld Oratriculus dat in het Noordsepark staat.

Bijzonder is het gipsen ontwerp dat de beeldhouwer maakte voor de deuren van de entree van de Domkerk. En natuurlijk is er een mooie bronzen kopie van de marktvrouw zoals die te zien is op de Vismarkt.

Uiteraard zijn er ook diverse penningen te zien die Van de Vathorst maakte zoals de Maartenspenning die hij ontwierp voor de gemeente Utrecht. Die penningen zijn vanaf buiten lastig te zien, maar Akke Schut zegt dat zij op afspraak wel mensen mag binnenlaten en wie dat graag wil, kan haar bellen: 06 38 30 26 99.

De expositie duurt nog de hele maand en is overdag te zien op de Oudegracht 341.

foto's: Ton van den Berg

Zie: Van de Vathorst overleden (21 januari 2022)