Vincent Oldenborg betoogt dat het idee van een tweede intercitystation jaren geleden al werd gepropageerd door Leefbaar-raadslid Wolfgang Spier.

Utrecht wil een tweede intercitystation om een deel van de reizigers weg te leiden van Utrecht CS dat veel te druk wordt, zeker in een stad die bezig is uit zijn krachten te groeien.

Aan het begin van deze eeuw presenteerde Leefbaar Utrecht’s mobiliteitsgoeroe ingenieur Wolfgang Spier het Leefbaar Utrecht OV-plan. Precies om de redenen die nu door stad en provincie worden aangevoerd. Utrecht CS loopt vol en is als enig volwaardig knooppunt veel te kwetsbaar geworden. Bovendien is het bezopen om reizigers ergens heen te brengen waar ze niet moeten zijn als er andere mogelijkheden zijn om hen sneller en beter op hun bestemming te krijgen.

Een belangrijk onderdeel van Wolfgangs plan was het opschuiven van station Lunetten naar een locatie onder de Waterlinieweg die zowel de treinen van en naar Arnhem als van en naar Den Bosch zou kunnen bedienen. Tevens zou vanaf die plek, tamelijk eenvoudig, een verbinding naar de Uithof gerealiseerd kunnen worden (in feite zoals hij er nu ligt) en zou het een prima startpunt zijn voor buslijnen naar het zuiden en oosten van de provincie. Een busplateau boven het station aansluitend op de Waterlinieweg zou die functie uitstekend kunnen vervullen.

Maar helaas waren de tegenkrachten te sterk. De druk van Corio (toenmalig eigenaar van Hoog Catharijne) om vooral alles naar CS te leiden. De angst voor kantorenbouw in de driehoek tussen de sporen en zo waren er nog wel meer krachtige tegenspelers. Om met Tom Dumoulin te spreken: “Achteraf is het goed wonen”.

Maar dat andere cliché van die profeet die in eigen stad geen poot aan de grond krijgt, lijkt me in het licht van de huidige inzichten zeker zo toepasselijk. Een gemiste kans die bij benutting heel veel, inmiddels uitgegeven, geld rond alle infraprojecten kunnen besparen. Misschien een ideetje voor de huidige bestuurders om nog eens met ingenieur Wolfgang Spier te gaan praten.

Vincent Oldenborg
oud-gemeenteraadslid Leefbaar Utrecht

Zie ook artikel van Wolfgang Spier