Door Raymond Taams - Na een bezoek aan de open ateliers van de kunstenaars aan de Vlampijpstraat weet ik het zeker: we moeten snel en radicaal kappen met allerlei organisaties die zich tussen de overheid en de burger bevinden. 

Op een koude, heldere zaterdag stellen de kunstenaars hun werkruimtes open voor publiek. Gedurende de middag dwalen vierhonderd belangstellenden door de lange, wit gesausde gangen van het voormalige Werkspoorpand.

Behalve over het tentoongestelde werk, gaan de gesprekken in de ateliers over de aanstaande sluiting van het gebouw. Op de laatste dag van november 2023 kregen de kunstenaars plotseling te horen dat ze uiterlijk 29 februari moeten vertrekken.

Volgens de verhuurder, een bedrijf dat 'DePlaatsmaker' heet, is het pand vanwege achterstallig onderhoud niet meer te verzekeren. Gek, want de kunstenaars betaalden huur en dan mag je verwachten dat een gebouw wordt onderhouden.

DePlaatsmaker - je schrijft het zo - verschuilt zich op dit punt achter de renovatieplannen van de gemeente, want waarom zou je onderhoud plegen als een pand op korte termijn volledig gerenoveerd wordt?

Die renovatie begint echter pas in de loop van 2025, tot die tijd komt komt het pand in handen van een organisatie voor leegstandsbeheer, precies zoals gebeurde met de ateliers die DePlaatsmaker tot maart 2022 aan de Jutfaseweg verhuurde.

Ook aan de Jutfaseweg raakten kunstenaars twee jaar geleden hun werkruimtes kwijt, in dit geval omdat de gebouwen gesloopt zouden worden in verband met woningbouw.  

Twee jaar later is er nog geen steen afgebroken aan de Jutfaseweg, 'DePlaatsmaker’ maakte de naam hier dus op wrange wijze waar. Creatieven moesten plaats maken, in plaats van dat er plaats voor ze gemaakt werd.

Wanneer Utrecht de ambitie van 80.000 vierkante meter extra werkruimte voor kunstenaars en creatieven wil realiseren, moet de gemeente zelf baas worden in de stad, en het niet overlaten aan organisaties waarvan je op basis van hip-aan-elkaar-geschreven-woorden-in-de-naam reeds vermoedt dat ze er voor zichzelf zijn.