Door Ton van den Berg - Een jaarboek, dat is altijd leuk. En met zo'n bijzonder jaar, 2020, dat we achter de rug hebben is zo'n jaarboek, over Utrecht, dubbel zo fijn om te hebben want we zullen er nog vaak op terug kijken. Mooi dus dat de Utrechtse Internet Courant (DUIC) het initiatief heeft genomen zo'n jaaroverzicht samen te stellen.

Jaarboeken waren voor mij reden om van geschiedenis te gaan houden. Mijn kasten staan vol met (incomplete) collecties van het Het Aanzien Van... (de oudste is die uit 1963), World Press Photo en Jaar Te Kijk (De Zilveren Camera).

Als het om Utrecht gaat koester ik de serie 'Utrecht in Beeld' die tussen 1968 en 1981 door de gemeente Utrecht werd uitgegeven. Dat begon in 1968 en 1969 nog als een jaarverslag van de gemeente waarin de tekst de overhand had, maar na een onderbreking van twee jaar lag er in 1972 een boekje met enkel en alleen foto's en een beetje tekst (in 1972 stond dat zelfs nog op een apart inlegvel).

Utrecht in Beeld (die titel kreeg het in 1972) was een uitgave van de afdeling voorlichting van de gemeente en dat was ook goed te zien want het wemelde er van de foto's waarop wethouders en burgemeesters te zien waren bij mooie onthullingen en activiteiten. Maar door de samenwerking met kranten zoals het Utrechts Nieuwsblad en persbureau 't Sticht stonden er ook veel nieuwsfeiten in vermeld en geven ze nog steeds een goede indruk wat er die jaren gebeurde in onze stad.

Aan die traditie kwam helaas een einde. Er waren van de kranten nog wel jaaroverzichten in de papieren krant, maar die heb ik nooit verzameld. Zoiets hoort voor mij in een mooi uitgegeven boek.

De enige die nog jarenlang actief was om Utrecht in een jaaroverzicht vast te leggen was Frank Kaiser. Tot voor een paar jaar geleden schreef hij voor de Vereniging Oud-Utrecht op wat er (bijna dagelijks) voor belangrijks in de stad gebeurde. Die 'Kroniek over het jaar...' verscheen dan één jaar later in het Jaarboek van de vereniging Oud-Utrecht. Helaas is aan die traditie ook een einde gekomen, waarschijnlijk omdat ik een van de weinigen was die er waarde aan hechtte. Het had waarschijnlijk nog wel bestaan als Kaiser er meer foto's bij had mogen zetten want zijn jaaroverzicht was nu beperkt tot een vrij droge opsomming waarbij je zo in slaap kon vallen.

Een voorwaarde voor een goed jaarboek is dus het beeld, de tekst is ondergeschikt en moet zich beperken tot het vermelden van het duiden van wat we zien en vermelden van de namen als er personen op staan. Het mooi uitgegeven 'DUIC in 2020' voldoet niet helemaal aan die eis. Voor mijn gevoel toch nog teveel tekst en zijn de foto's vaak veel te klein weergegeven. Dat is jammer want DUIC is erg goed in fotografie en daar heeft hoofdredacteur/fotograaf Robert Oosterbroek zelf een belangrijke bijdrage aan geleverd.

Net als vroeger Utrecht in Beeld een sterk door de gemeente gekleurd product was, is DUIC in 2020 het gekleurde beeld van hoe deze internetkrant tegen het bewogen jaar 2020 aankeek met z'n pandemie en het jaar dat we zelfs drie burgemeesters hadden. Het is daarom geen compleet overzicht en het is niet dè geschiedschrijving van onze stad. Dat is logisch en geen verwijt, alleen wringt er soms iets bij artikelen die meer op reclame lijken dan dat het iets met een jaaroverzicht te maken heeft. Maar als je je daar niet aan stoort (de kachel moet ook bij DUIC roken) is het een boek dat je graag wil hebben (ik kreeg er een van DUIC omdat ik een foto voor deze uitgave leverde).

Volgens de hoofdredacteur, in zijn voorwoord, is er met deze uitgave een traditie geboren. Daar ben ik blij om, nu nog alleen nog meer foto's en groter afdrukken svp.

Het boek is verkrijgbaar voor 24,95 euro, klikhier.