Jim Terlingen - Nieuws030 kreeg eind van de middag een mailtje van iemand van Chabad Utrecht, de joodse club van rabbijn Aryeh Heintz. 'Iets voor de site?' met een linkje naar een twitterbericht dat de rabbijn in winkelcentrum Overvecht klappen heeft gekregen. 

Aan het incident ging volgens een politiewoordvoerder een woordenwisseling vooraf. Volgens de Utrechtse rabbijn werd hij aangesproken door een man die vroeg wat hij daar kwam doen, "aangekleed als jood".

Als ik dat lees, schrik ik heel erg. Ik besteed veel tijd aan het boven water tillen van verhalen uit een tijd dat dit joden in Utrecht ook overkwam, dik 80 jaar geleden. Zo'n zin lijkt zó op die verschikkelijke tijd dat ik het koud krijg.

Ik wijs hetgeen gebeurd is met kracht af en wens de familie Heintz sterkte. Ik vind: in mijn stad mogen mensen zijn en zich kleden - binnen de regels en fatsoensnormen natuurlijk - zoals ze willen: joden, islamieten, katholieken, studenten, belgen, vrouwen, chinezen, mannen, hetero's, homo's enzovoort.

Het is een naar incident.

Gelukkig is de situatie in Utrecht anders dan in de periode 1940-1945. En dat moeten we echt zo houden. Wij horen de verschillen te verdragen en elkaar te zien als mensen, mede-Utrechters. Niet wijzen, maar proberen te begrijpen. Niet algemeniseren. Niet aanvallen, maar beschermen. En: voor elkaar opkomen.

Natuurlijk, hoogstwaarschijnlijk is het incident een effect van de geweldsexplosie in het Midden-Oosten. Politie-onderzoek moet uitwijzen of dit hier echt speelde.

Zolang de situatie in het Midden-Oosten niet de-escaleert, zullen er ook hier spanningen blijven. Maar die moeten we de baas blijven. Dat is een opdracht aan iedereen.

  
Nagekomen bericht: 
Geen strafrechtelijke vervolging na incident in Utrechts winkelcentrum (11 april 2024)