Bewoners van Lombok en Zeeheldenbuurt zijn verenigd in de aanpak van problemen rond het rioolafvoer. Hieronder hun betoog over de aanpak daarvan.

De gemeente laat bewoners in Lombok en Zeeheldenbuurt in de steek bij hevige regenval.

In de wijken Lombok en de Zeeheldenbuurt ontstaat bij hevige regenval ernstige wateroverlast. Het gevolg is dat een groot deel van de woningen overstroomd wordt door het riool. Dit gebeurde voor het laatst in juli 2014. De schade bedroeg meer dan één miljoen euro. 

Na anderhalf jaar overleg en externe onderzoeken concludeert de gemeente Utrecht nu dat de oplossing zit in het aanbrengen van pompen en keerkleppen door bewoners zelf. Bewoners komen echter op basis van dezelfde onderzoeken tot een geheel andere conclusie: er moet een extra centraal hemelwaterafvoer systeem worden aangelegd.

Bij nieuwe wijken gebeurt dit al standaard om ze waterproof te maken. Het huidige rioolstelsel in Lombok en de Zeeheldenbuurt heeft te weinig capaciteit bij hevige regen. Met een gescheiden extra systeem voor hemelwaterafvoer, is het probleem opgelost, aldus de bewoners. En het huidige riool kan gewoon blijven functioneren. 

De conclusie van de gemeente, verwoordt in een brief aan de raad, komt voor bewoners als een volslagen verrassing. De afgelopen tijd zijn namelijk constructieve gesprekken gevoerd om gezamenlijk te werken aan oplossingen voor het probleem. Nu komt de gemeente opeens met haar eenzijdige oordeel.

Op donderdagavond 4 feb. vindt een raadsinformatieavond plaats over dit onderwerp. Bewoners zullen dan uitleggen waarom de gemeente de verkeerde conclusie trekt en wat er wél moet gebeuren.

Team Waterproof 

Verenigde bewoners uit Lombok en Zeeheldenbuurt