In de rubriek Heden/Verleden legt sportjournalist Ton de Ruiter sportieve verbanden tussen toen en nu. Dit keer over deelname van Utrechters in het Nederlands Elftal.

De tweede helft van de jaren tachtig zijn de gouden jaren van het Utrechts voetbal. Bondscoach Leo Beenhakker kiest in het seizoen 1985-1986 maar liefst zeven spelers uit deze omgeving in het Nederlands elftal.

Doelman Hans van Breukelen, verdediger Ronald Spelbos, middenvelder Jan Wouters en de aanvallers Marco van Basten, Gerald Vanenburg, Rob de Wit en John van Loen. Vier van hen worden in 1988 gehuldigd als Europees kampioen.

Was Ronald Spelbos kort voor de EK niet geblesseerd geraakt en was Rob de Wit niet getroffen door een herseninfarct dan had de wieg van de helft onder de Dom gestaan. Wat een geweldig Utrechts elftal hadden we in die jaren kunnen samenstellen.

Zo’n elftal bestond in vroegere jaren. Op 25 juni, zo lees ik het Voetbaljaarboek van 1953, wordt met 4-3 gewonnen van het Italiaanse Pro Patria. In het doel staat Mosterd ‘(’t Gooi), achter Van Basten (DOS) en Ockhuyzen (Velox), midden Sleeking (HVC), Westbroek (DOS) en Temming (DOS), voor Luiten (DOS), Jansen van ’t Land (UVV), Lammers (DOS), De Jongh (Elinkwijk) en Van de Bogert (DOS).

Tien jaar later gaat er zelfs een Utrechts elftal Europa in. Voor de Jaarbeursstedenbeker – voorloper van de UEFA-cup en de Europa League - speelt een team samengesteld uit het beste van DOS, Elinkwijk en Velox in de eerste ronde tegen Tasmania Berlijn en in de tweede tegen Hibernians uit Edinburgh. Velox-trainer Daan van Beek is coach en hij kiest in vier wedstrijden deze spelers.

Van DOS: Nico van Zoghel, Ton van der Linden, Gerard Weber, Martin Okhuijsen, George Liptak, Cor Luiten, Miklos Dacsev en Jacques Westphal
Van Elinkwijk: Charles Smits, Job Gademans, Humphrey Mijnals, Josef Siahaya en Chris Geutjes.
Van Velox: Wim van Arnhem, Leen Morelissen, Frans Geurtsen, Joop Jochems en Ben Aarts.

Een Utrechts team met een enkele buitenlander maar vooral veel Utrechts bloed. DOS werd in 1958 kampioen van Nederland met vrijwel allemaal Utrechtse mannen en de FC trok in de beginjaren tachtig Europa in met louter Utrechtse schoffies. Daarna volgden de gouden jaren met zeven internationaals in één seizoen. 

Verleden tijd, of kunnen we in het heden nog een Utrechts elftal – spelers geboren in deze provincie of hier opgegroeid - samenstellen dat zich in de eredivisie staande kan houden. Vorige week kwam de seizoengids van Voetbal International uit, een prachtig hulpmiddel bij het samenstellen van zo’n ploeg. Je komt altijd spelers tegen waarvan je niet wist dat ze hier zijn geboren. Verschil met het verleden is dat het beste wat we te bieden hem inmiddels in het buitenland speelt.

Zo zou het Utrechtse elftal er nu uit kunnen zien.  

Doel: Michel Vorm (Tottenham)
Achter: Kelvin Leerdam (Vitesse), Joost Broerse (PEC Zwolle), Alje Schut (Mamelodi Sundowns), Vurnon Anita (Newcastle United)   
Midden: Marcel van Ginkel (Chelsea), Wesley Sneijder (Galatasaray), Ibrahim Afellay (FC Barcelona/Olympiakos)
Voor: Youness Mokhtar (FC Twente), Ricky van Wolfswinkel (Saint Etienne), Ismael Aissatti (Terek Grozny)
Wissels: Zakaria Labyad (Vitesse), Anouar Kali (FC Utrecht), Richedly Bazoer (Ajax) en Dico Koppers (FC Twente)

Kwaliteit voldoende voor de Nederlandse top. Verdedigers zijn wel moeilijk te vinden. Twee veteranen en twee aan de andere kant van de Oceaan opgegroeide spelers vormen de laatste linie.

Utrechters vallen liever aan en dat staat ook in de opdracht van de debuterende FC-trainer Rob Alflen. In de eerste wedstrijd tegen PEC wil het nog niet lukken. Het wordt in Zwolle een verlenging van het vorige seizoen. Veel goede bedoelingen, veel geblesseerden. Een Utrechts elftal met spelers die hun niveau niet halen (Jansen, Toornstra) en met spelers die het niveau niet aankunnen.

Met deze maand nog uitwedstrijden tegen Feyenoord en Heerenveen op het programma moet de thuiswedstrijd tegen Willem II van aanstaande zondag in ieder geval worden gewonnen.
  

Utrechters in de eredivisie
In de eredivisie staan ook deze provinciegenoten nog onder contract: Vito Wormgoor (ADO Den Haag), Ridgeciano Haps (AZ), Mohamed El Makrini (SC Cambuur), Nando Wormgoor (FC Dordrecht), Alessandro Damen, Daan Bovenberg en Rick Kruys (Excelsior), Lucas Woudenberg (Feyenoord), Bart Vriends, Den ten Teije en Lesley de Sa (Go Ahead Eagles), Hital Ben Moussa (FC Groningen) en Sean Klaiber (FC Utrecht).