FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden. Na het beste van 1970 tot 1995 in aflevering 33 nu zijn keuze van het sterrenteam van 1995 tot 2020.

Deel 34
       

Doel Michel Vorm
Meteen al een moeilijke keuze. Wie is de betere? Harald Wapenaar die in twee periodes 151 keer voor de FC uitkomt of Michel Vorm, die 137 wedstrijden voor de FC in de eredivisie speelt. Wapenaar komt over van Helmond sport, wordt verkocht aan Udinese, keert terug en gaat dan naar Portsmouth. Michel Vorm speelt in dienst van FC Utrecht zeven interlands. Een jongen van de club, dat geeft de doorslag.       

Rechtsachter Stijn Vreven
Niet de held van de voetballiefhebber die van verfijnde hoogstandjes houdt maar wel van de supporters die ijver en strijd honoreren. Voetbal op het randje van het toelaatbare is zijn wapen. De Belg speelt in vier seizoenen 29, 28, 29 en 27 duels in het eerste, in de ontbrekende duels is hij geschorst. Wint het van Tim Cornelisse (180 wedstrijden) en de huidige rechtsback Sean Klaiber.

Centraal rechts Alje Schut
Vraag je het aan de lezer dan wordt gekozen voor David Di Tommaso, de veel te vroeg overleden Franse verdediger. Hij speelde 44 duels voor de FC en scoorde eenmaal.  Of hij beter is dan Alje Schut, Sander Keller, Mitchell van der Gaag, Timo Letschert en Patrick Zwaanswijk, we zullen het jammer genoeg nooit weten. Alje Schut krijgt de voorkeur, een jongen van de stad. Hij speelt 191 wedstrijden in de eredivisie en speelt de meeste Europese wedstrijden: 20.

Centraal links Willem Janssen
Aangetrokken voor het middenveld en gegroeid als verdediger in de laatste linie. Inspirerende leider van het elftal. Is herstellende van zijn tweede zware blessure in Utrechtse dienst. Werd gehuurd van FC Twente en later definitief overgenomen. Haalt vier keer de play-off en gaat tweemaal Europa in.    
  
Linksachter Erik Pieters
Uit de eigen opleiding, zoon van een voormalige keeper van Desto. Veel concurrentie heeft hij niet op deze positie. 50 wedstrijden in het eerste en dan meldt PSV zich. De penningmeester wrijft zich in de handen en ontvangt 3,5 miljoen euro. Heeft aangekondigd ooit terug te keren in de Domstad.

Rechtshalf Stefaan Tanghe
De tweede Belg in dit sterrenteam. Hij komt over van Excelsior Moeskroen en is met een bedrag van 2,3 miljoen gulden dan de duurste aankoop. Geld dat hij waarmaakt in 160 wedstrijden in de eredivisie, 15 in de beker en 5 in de UEFA-cup. Scoort als middenvelder 40 doelpunten. Belgisch internationaal geworden in zijn Utrechtse jaren. Driemaal in bekerfinale, tweemaal winnaar.
 
Centrale middenvelder Jean-Paul de Jong
Komt in 1993 over van VFL Osnabruck en speelt zijn laatste wedstrijd in 2007. In de eredivisie 371 duels. Voorop in de strijd, waarvan de vele gele kaarten een bewijs zijn. Driemaal in bekerfinale, tweemaal winnaar. Imponerend optreden bij het overlijden van David di Tommaso.

Linkshalf Yassine Ayoub

Voor zijn portemonnee is zijn transfervrije overgang naar Feyenoord een succes, sportief een drama. Hij had beter bij FC Utrecht kunnen blijven, waar de middenvelder zeer populair is. In zes seizoenen komt de Amsterdamse Marokkaan tot 146 wedstrijden. Ook Edouard Duplan, Cedric van der Gun en Jens Toornstra hadden niet misstaan voor de derde positie op het middenveld.

Yassine Ayoub. Foto: Jeroen StoopsLinksbuiten Dirk Kuijt
Ontdekt door de scouting van FC Utrecht bij Quick Boys in Katwijk. Een schot in de roos. Mist de bekerfinale in 2002 door een schorsing en neemt een jaar later revanche tegen Feyenoord, zijn nieuwe werkgever. Wordt in 2003 gekozen tot beste voetballer van het land. Speelt tussen 1998 en 2003 voor de FC 160 wedstrijden en maakt 51 doelpunten.    

Spits Michael Mols
De scouting van de club heeft her en der uitstekende spitsen van het veld geplukt. Michael Mols(108 wedstrijden, 50 doelpunten), Sebastien Haller (82 wedstrijden, 41 doelpunten), Igor Gluscevic (86 wedstrijden, 40 doelpunten), Ricky van Wolfswinkel (60 wedstrijden, 22 doelpunten plus 8 in Europa), Jacob Mulenga (93 wedstrijden, 37 doelpunten). De keuze valt op Michael Mols. Mislukt bij FC Twente, een held bij FC Utrecht.

Rechtsbuiten Dries Mertens
De derde Belg in het sterrenteam. Wordt overgenomen van het Apeldoornse AGOVV. Het publiek bij die club denkt in eerste instantie dat hij de nieuwe ballenjongen is. Niet iedereen bij FC Utrecht is overtuigd van zijn kwaliteiten. Wordt door de lezers van Voetbal International gekozen tot de beste buitenlander. In 65 wedstrijden scoort Dries 16 doelpunten. Speelt 12 Europese wedstrijden in 2010. Zes maanden later betaalt PSV 6,5 miljoen euro voor de kleine Belg.    

Trainer Foeke Booy
Simon Kistemaker, Ronald Spelbos, Mark Wotte, Frans Adelaar, Foeke Booy, Willem van Hanegem, Ton du Chatinier, Erwin Koeman, Jan Wouters, Rob Alflen, Erik ten Hag, Jean-Paul de Jong, Dick Advocaat en John van den Brom zijn hoofdtrainer tussen 1995 en 2020. De keuze valt op Foeke Booy, 170 duels hoofdcoach, 66 overwinningen, 62 nederlagen. Driemaal eindigend in het linker-rijtje, tweemaal in het rechter. Tweemaal winnaar van de beker en ook winst in de Johan Cruijffschaal staat op zijn erelijst.