Door Hans van Echtelt 

Frans van Seumeren is kort en krachtig in zijn analyse. ‘Geen middag om in te lijsten’. De eigenaar van FC Utrecht heeft zojuist de beelden gezien can zijn club tegen FC Twente. Hij was zelf niet aanwezig in De Grolsch Veste maar in een van de ruimtes van het eigen stadion. Uit solidariteit met de eigen supporters die niet welkom waren in Enschede. ,,En voetbal is er voor de fans en wanneer die niet mogen komen, is voor mij de aardigheid er ook meteen vanaf."

Frans zat zondagmiddag in de supportersruimte van Galgenwaard om de beelden tot zich te nemen. Hij had de entourage in De Grolsch Veste niet echt gemist. ,,Gonnie en ik gaan niet graag naar Enschede, we proeven daar altijd een sfeer van vijandigheid in onze richting, dat hebben we in geen enkel ander stadion in Nederland.’’ Dat het uiteindelijk 2-0 werd voor FC Twente, droeg ook niet bij tot de positieve gemoedsrust van Frans. ,,Twente was wel de bovenliggende partij maar we hebben de doelpunten cadeau gedaan. Dus dat moet komende woensdagavond als we thuis tegen Excelsior spelen, anders.’’

Zelf heb ik alleen de samenvatting van de wedstrijd FC Twente-FC Utrecht tot me genomen. Ondanks een uitnodiging van Eddy Achterberg en Jan Streuer om in hun gezelschap het sportieve gebeuren in Enschede te aanschouwen, koos ik deze middag mede uit solidariteit met de geweigerde FC-supporters voor een handbalwedstrijd tussen Fortissimo en VOC/DS2.

In mijn geboorteplaats Cothen zag ik een prachtig duel en RTV Utrecht was ter plekke om de topper ‘live’ aan de luisteraars door te geven. Tussendoor hoorden we de tussenstanden uit Rotterdam en Enschede, zodat we toch van minuut tot minuut op de hoogte werden gehouden.

Als ik de woorden van Frans van Seumeren goed begrepen heb, viel er in Cothen meer spektakel te genieten dan in Enschede. Geen vijandige sfeer tussen de beide supportersgroepen, ook niet toen de bezoekers uit Amsterdam de eerste nederlaag van het seizoen moesten slikken. Zo kan topsport dus ook beleefd worden.