7 mei 1945 - De bevrijders hebben Utrecht bereikt. Eindelijk is het zover. Zojuist (tien uur) zijn de eerste gemotoriseerde verkenners bij de Museumbrug gesignaleerd. Het is hun taak om de wegen vrij te maken voor de hoofdmacht die later vandaag volgt.

De verkenners rijden niet alleen via de Biltstraat de stad in, via de rondweg (Waterlinieweg) trekken ze ook naar de Prins Hendriklaan en de Laan van Minsweerd.

Om veilig de stad binnen te komen werden bij Fort De Bilt enige versperringen opgeblazen. Foto: J. Vreeswijk (Collectie HUA)

De verkenners rijden onder meer in zogeheten brengun-carriers die namen dragen als Spionkop en Lee Harvey, zo wordt ons verteld. Op de voertuigen is de tekening van een ijsbeer te zien. Daaruit blijkt dat het gaat om soldaten van 49e regiment Polar Bears, Engelse soldaten om precies te zijn die onderdeel uitmaken van het Canadese Eerste Leger (ook diverse Poolse troepen horen tot dit leger en die zijn onderweg naar Nijmegen).

De bevrijders worden met veel gejuich ontvangen door veel mensen die alweer uren op de been zijn. Het waren er aanvankelijk wel minder als de dagen ervoor, maar nadat de Engelsen zich hebben laten zien komen uit alle hoeken en gaten nog meer Utrechters naar de intocht kijken. Rijen dik staat men langs de weg.

En het enthousiasme is groot. De bevrijders worden overladen met bloemen en massaal worden ze bestormd. Het was meteen al moeilijk de wegen vrij te houden, leden van de Binnenlandse Strijdkrachten, padvinders en de politie doen er alles aan om de orde enigszins te handhaven. Als een brengun-carrier vaart mindert wordt deze bestormd door de enthousiaste Utrechters die met velen op de voertuigen klimmen. De Tommies vinden het prima. ‘Versierd met vlaggen, oranje en bloemen rijden zij verder’, meldt ons een verslaggever van Het Parool. 

Hieronder ziet u de unieke eerste beelden van eenheden van de Polar Bears die aan het begin van de Biltstraat de stad binnenrijden. Beelden die ons nog lang zullen heugen en die zeker historisch worden.