Maandag 7 mei 1945 - Rond tien uur vanochtend, zo is bij ons bekend geworden, zijn er gevechten uitgebroken tussen Duitsers en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) op en rond de schoolgebouwen aan de Thorbeckelaan bij de Royaards van den Hamkade.

De bevelhebber van de Duitsers, oberst De Bock, verklaart dat zijn manschappen werden beschoten maar de BS onder leiding van chef-staf Nico ontkent dat ten stelligste en zegt dat het juist hun hoofdkwartier was dat onder vuur kwam te liggen. "We werden overrompeld. De zolder waar ons mitrailleurnest stond werd doorzeefd en wij hadden toen nog geen schot gelost.".

De BS schoot terug op de Duitsers en zette versterkingen neer in een plantsoen aan het Van Beuningenplein en bij de waterkant aan de Royaards van den Hamkade. Zo moest voorkomen worden dat de vijand zou kunnen uitbreken. Die uitvallen konden worden gestopt.

Nadat versterkingen van de BS op het schoolplein waren gekomen werden ze daar door de Duitse bevelhebber gevraagd te onderhandelen. Nico weigerde daar op in te gaan, maar nadat deze opdracht had gegeven het vuren van de leden van de BS te minderen kwam de Duitse officier De Bock zelf naar buiten voor een gesprek.

In het gesprek is afgesproken dat het vuren tussen beide partijen zou stoppen. Nico eiste wel van Bock dat hij ook mee zou gaan naar de Marnixlaan waar inmiddels ook vanuit een bunker door Duitsers werd geschoten op andere BS'ers die zich ophielden in de Groen van Prinsterenschool aan de Van Hoornekade.

Dat De Bock en Nico samen optrokken kwam precies op tijd want op de Marnixlaan waren volgens de leider van de BS inmiddels twee Duitse wagens met pantserafweergeschut gearriveerd. Volgens Nico kon De Bock nu naast de manschappen in de bunker achter het Nieuwlichtklooster ook deze troepen bewegen zich terug te trekken.

Het incident, dat bijna twee uur duurde, werd daarmee afgesloten en liep voor de betrokkenen goed af. Helaas waren er bij het incident aan de Van Hoornekade twee doden te betreuren. Een van de BS'ers op de Groen Van Prinsterenschool raakte zwaargewond door zijn eigen stengun. Hij werd snel naar het noodziekenhuis in Zuilen gebracht maar overleed daar.

De enige die rechtstreeks door de geweerschoten om het leven kwam was een burger die op de Van Hoornekade aanwezig was om zijn konijn van het gras in het plantsoen te laten eten. Voor hem kwam alle hulp te laat.

De voormalige boerderij van het Karthuizerklooster bij de Marnixlaan waar links daarvan de Duitse bunker staat (net niet te zien op de foto). Foto: W. de Vries (collectie Nieuws030)