7 mei 1945 - Consternatie op de Potterstraat. Een idioot vond het daar rond 11 uur nodig om met een karabijn op de vrolijke menigte en voorbijrijdende Engelse soldaten te schieten. Gelukkig, en wonder boven wonder, werd niemand geraakt.

Toen de gek begont te schieten stopte een brengun-carrier onmiddellijk en richtte zijn mitrailleur op het pand boven de chocolateriewinkel Van Aelst.

De Binnenlandse Strijdkrachten grijpen in bij het schietincident op de Potterstraat. Foto: Collectie HUA

De Engelsen hoefden echter niet in te grijpen want dat deden de inmiddels gealarmeerde Binnenlandse Strijdkrachten. Ze stelden zich met hun stenguns op voor het pand en arresteerden de ‘misdadiger die zich tot deze dwaasheid had laten verleiden’ aldus een verslaggever van Het Parool. Onder het gejoel van de menigte werd de man afgevoerd.

Het bleek te gaan om de eigenaar van de chocolateriewinkel, de heer Van Aelst. Hij is afgevoerd op een paard en wagen die door de BS werd gevorderd van twee (in Duitse dienst werkende) Turkmenen die toevallig passeerden en die lachend wel bereid waren tot een omweg via het Wolvenplein waar de schutter is vastgezet.

Van Aelst wordt ervan verdacht met de Duitse bezetters te hebben samengewerkt. Door het publiek werden kreten geroepen dat hij een N.S.B.er zou zijn. 

De schutter wordt op een kar gezet met nog een gevangene. Foto: G.J. Lauwers (Collectie HUA) De kar met de verdachte NSB'er rijdt over de Oudegracht. Foto: Collectie HUA