Maandag 7 mei - ‘Colonne na colonne ratelt de stad binnen en vormt tezamen een stoet van voertuigen van de meest uiteenlopende soorten en steeds opnieuw barst het gejuich los en weet het publiek niet op welke wijze het uiting moet geven aan zijn ontroering, zijn vreugde, zijn geestdrift.’

Bovenstaand citaat wordt ons gemeld door een verslaggever van het Parool. Hij legt uit dat het inmiddels om de hoofdmacht gaat van de legertroepen van de Canadezen, oftewel: de 146e Infanterie Brigade van het 1e Canadese legerkorps. Bevelvoerder Miles kondigde eerder vanochtend al aan dat het circa 3000 manschappen betreft.

EXCLUSIEF: Bekijk ook onze speciale film (onderaan dit bericht) met beelden van de binnenkomst van deze legertroepen bij de Potterstraat en Viestraat.

Auto's van het Canadeze leger komen met moeite voort in de Biltstraat. Foto: J. Dees (Collectie HUA)

Vreemd is het wel om tijdens de verwelkoming op de route langs de Biltstraat zo nu en dan vanaf de andere kant Duitse soldaten op de fiets, in gevechtswagens en op paard en wagen voorbij te zien gaan, de stad uit. Voor de 'aardigheid' richten die soms hun geweren op de mensenmenigte. De menigte reageert niet. Het is alsof de Duitsers voor hen lucht zijn.

Op de brug naar de Wittevrouwenstraat wordt door een lid van de BS onderhandelt met enkele passerende Duitse soldaten. Foto: J. Dees (Collectie HUA)

Voorop geallieerden in hun voertuig en daarachter Duitse soldaten te paard en op de fiets in de Wittevrouwenstraat. Foto: J. Dees (Collectie HUA)

Overigens is niet de hele stad bevrijd want het gebied rondom Tivoli (park Lepelenburg) is nog ‘sperrgebiet’ en wordt bewaakt door Duitse soldaten. Iedereen is gewaarschuwd: in de stad lopen her en der nog gewapende Duitsers rond die gevaarlijk kunnen zijn. Wees op u hoede.

Een auto met Duitse inzittenden passeert in de Potterstraat waar het publiek wacht op de Canadeze troepen. Foto: Collectie HUA