Zaterdag 5 mei 1945 - De commandopost van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) in de wijk Oog in Al is door Duitse troepen bezet. Het was de Landwacht die daar als eerste het vuur opende op de BS. Gelukkig raakte niemand gewond.

Leden van de zogeheten Grune Polizei en de SS hebben 50 leden van de BS gevangen genomen en overgebracht naar de gevangenis aan het Wolvenplein.

Volgens onze verslaggever was het niet erg slim van de BS wat daar gebeurde in en rond de Johan de Wittschool waar de commandopost van Kwartier III is gevestigd. Die post werd bevoorraad met wapens en dat gebeurde gewoon open en bloot, er liep zelfs een groep juichende kinderen rond de bakkerskar met wapens die uit een depot bij de Wethouder Diemontlaan in Oudenrijn waren opgehaald.

Wijkcommandant Van Veenendaal merkte op dat het geen doordachte actie was. Hij heeft zelf nog, minder opvallend, met een wagen van de fabriek Jongerius de rest opgehaald.

Dom was het want in de verste verte was immers nog geen geallieerde soldaat gesignaleerd! Rond het middaguur doken plotseling wel enkele Landwachters op die het vuur openden. Ze schoten in de lucht waardoor er geen slachtoffers vielen.

Er werd over en weer onderhandeld totdat Duitse versterkingen, wielrijders met mitrailleurs en twee kanonnen, ter plaats kwamen en de leiding van Kwartier III eenvoudig gevangen kon worden genomen.

De BS-leden werden daarop in het gymnastieklokaal verzameld waar de Duitse militairen een scheiding tussen gehuwden en ongehuwden maakten. Uit de laatste groep werden er vijftig als gijzelaar weggevoerd, met de mededeling dat hen niets zou overkomen als ook de BS zich van actie zou onthouden. ‘Een blamage’, zoals de aanwezige compagniecommandant G. Slagmolen met recht concludeerde. Maar ook een teken van de betrekkelijk argeloze wijze waarop sommigen tegen de machtswisseling aankijken.

BS'ers op het schoolplein bij de Johan de Wittschool, later zouden velen van hen in handen vallen van de Duitsers. Foto: W. Beer (Collectie HUA)