Sportjournalist Hans van Echtelt volgt voor Nieuws030 de capriolen van FC Utrecht. Dit keer over de gewonnen thuiswedstrijd tegen Sittard: 2-1.

Over een ding waren de ruim 19.000 toeschouwers het na afloop van FC Utrecht tegen Fortuna Sittard eens: met dit spel zal de thuisclub weinig te zoeken hebben in de nacompetitie die via een krappe 2-1-zege vrijwel zeker werd veilig gesteld. Want ook op deze donkere, regenachtige woensdagavond was het weer niets best wat de pupillen van Dick Advocaat lieten zien op de mooie grasmat. Het is dat David Jensen enkele keren zijn mannetje stond in het FC-doel waardoor toch de drie punter werd gerealiseerd.

Ondanks de …regen zat de sfeer er aan het begin van de avond goed in. Foto: Jeroen Stoops

Zoals gezegd: het werd weer een moeizame avond tegen de Limburgse laagvlieger die zich een week eerder had veilig gespeeld tegen De Graafschap via twee treffer van ex-FC’er Mark Diemers. Zelfs het feit dat Advocaat tot blijdschap van het publiek Nick Venema in de basis had opgesteld, leidde niet tot de gehoopte ommekeer. De topscorer van Jong FC Utrecht werd vaak door zijn teamgenoten overgeslagen in de combinatie en kon daardoor niet zijn stempel drukken op het aanvalsspel.

Dat deed de onberekenbare Gyrano Kerk wel, hij scoorde twee keer maar viel ook op door onbeholpen voorzetten en mislukte soloacties. Dat hij en niet David Jensen werd uitgeroepen tot man of the match, leidde na het laatste fluitsignaal van Edwin van de Graaf tot de nodige verbazing op Vak P. Meer voor deze avond gold dat ‘eenoog in het land der blinden’ als goed voor een publieksprijs was. Gelukkig was er ook weer de terugkeer van aanvoerder Willem Jansen waardoor een vaste waarde in de defensie zichtbaar was hoewel ook hij dit keer niet zijn vertrouwde vorm ten toon spreidde.

Met nog twee duels voor de boeg, Ajax uit en Herenveen thuis, kan Galgenwaard zich opmaken voor de nacompetitie. Advocaat heeft in ieder geval zijn doelstelling bereikt en toonde zich na afloop danig in zijn wiek geschoten toen hij kritisch werd ondervraagd over het ondermaatse spel van zijn team. ,,We hebben al die punten die we gehaald hebben, toch niet cadeau gekregen,’’ luidde zijn snibbige reactie toen de negatieve reeks van de laatste weken ter sprake kwam. ,,En in de nacompetitie zullen we een ander FC Utrecht zien,’’ zo vervolgde hij. Kortom: toch een hoopvolle trainer!

Van de Streek in een kopduel met Heerings. Foto's: Jeroen Stoops

Tot grote vreugde van het publiek stond Venema in de basis.

Kerk staat op het punt het winnende doelpunt langs doelman Koselev te schieten.