Door Hans van Echtelt - Na de sprankelende vertoning in Alkmaar was stadion Galgenwaard zeer goed bezet voor het thuisduel tegen Heerenveen. De fans hadden hun zinnen gezet op weer een smakelijke maaltijd maar dit keer werd er geen 5-gangendiner voorgeschoteld.

Het werd een eenpansmaaltijd met een sobere uitvoering maar desondanks klonk na afloop een massaal meegezongen ‘Geniet van het leven’. Topscorer Tasos Douvikas had via een moeizaam benutte strafschop de drie punten veiliggesteld en dat telde het zwaarst na het eindsignaal van scheidsrechter Jeroen Manschot, de arbiter uit Houten had liefst tien munten extra tijd in petto.

Maar eind goed, al goed. Weer drie punten bijgeschreven en het perspectief op de nacompetitie beduidend verbeterd. Na afloop dronk ik nog een glas rode wijn in de bestuurskamer met collega Ad en we complimenteerden de technisch directeur Jordy Zuidam met zijn aankopen.

Dit keer was de alom aanwezige Can Bozdogan voor mij man-of-the-match hoewel Douvikas werd uitgeroepen voor die onderscheiding. Ook Taylor Booth kon me weer bekoren met zijn messcherpe voorzetten en doelman Vasilis Barkas was weer een toonbeeld van rust en betrouwbaarheid.

Collega Ad had nog een extra compliment in het gesprek voor de onberekenbare Othmane Boussaid die handig een penalty verzilverde en met zijn passeeracties vriend en vijand verraste. Kortom: dit keer geen sensationele 5-5 maar een beloning voor collectieve werklust en dat heeft de nieuwe coach Michael Silberbauer tot grootste goed in zijn team verheven.

Komende dinsdag wacht opnieuw AZ: het zal niet zo’n oogstrelende vertoning worden als anderhalve week geleden maar de volgende bekerronde lonkt. Zal Alkmaar opnieuw victorie brengen? 

Foto's: Jeroen Stoops

Boussaid wordt onderuit gehaald in de 16 meter.

Scheidsrechter Manschot wijst naar de stip.

Douvikas maakt vanaf de stip de 1-0; zijn elfde doelpunt dit seizoen.

Door de winst loopt Utrecht in op Sparta en uit op Heerenveen.