Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over het mysterieuze cadeau van Zorg voor de Zaak.

Van cadeautjes houd ik over het algemeen wel en ben altijd verrast (ook al weet ik soms wat er in het mooi verpakte pakketje zit). Een cadeautje moet je koesteren, net als de brenger ervan. Waren er maar meer cadeautjes, dan zat het wel goed met de wereld. Maar laat ik bij het voetbal blijven, FC Utrecht-sponsor Zorg voor de Zaak vroeg aan mij of ik aandacht wilde besteden aan hun cadeautje.

Nou kent u mij, als onafhankelijk journalist laat ik me niet zo gauw in met commercie rond het voetbal, hoe hard het ook nodig is voor de FC om te kunnen overleven. Maar als het om cadeautjes gaat, zoals ik al zei, moet je dat koesteren. Op het plein voor stadion Galgenwaard staat nu een ongelooflijk groot pakket, netjes versierd, dat zaterdag om 19.15 uur onthuld gaat worden onder toezicht van FC-Utrecht eigenaar Frans van Seumeren, Zorg van de Zaak directielid Peter van Maris en DJ Barry Paf.

Zorg van de Zaak wil met het cadeau de zogeheten 'sfeergroep van de supporters' verrassen. Ik kende die titel niet, maar het gaat om supporters die heel betrokken zijn en die, geheel terecht, de club en hoofdsponsor erop aanspraken dat er het een en ander mankeerde aan het nieuwe FC Utrecht-shirt (de naam van de sponsor stond groot in witte vak van het rood/witte shirt). De voetbalclub en de sponsor namen de kritiek meteen serieus en pasten het aan. Hulde. Maar ook hulde dus aan de sfeergroep dat nu een cadeau krijgt.

Voor zover bekend weet zelfs Van Seumeren niet wat het cadeau is (hopelijk is het geen gebreide trui of een lelijke vaas voor op de schoorsteenmantel). We kunnen er slechts naar raden wat er in zit en daar begin ik liever maar niet aan.

Maar Zorg voor de Zaak roept wel iedereen op om een gokje te wagen: wat zit er in het cadeautje? Dat kan via de hashtag #WatKrijgtFCUtrechtcadeau op Twitter. U zult mij daar niet vinden, maar dat is heel ander verhaal. Bij de onthulling ben ik natuurlijk wel, want toch wel erg nieuwsgierig naar dit mysterieuze cadeau. En nieuwsgierig ook natuurlijk omdat ik weet dat er eigenlijk geen cadeautjes bestaan in het moderne voetbal, dat maakt het extra intrigerend.

Foto: Rene Louter