Door Hans van Echtelt - Het was zondagmiddag ‘Legends Day’ in Galgenwaard. Een keer per seizoen worden voormalige spelers van FC Utrecht uitgenodigd om een thuiswedstrijd van hun oude club in een aparte box te bekijken.

En in de rust is er een traditionele ereronde. Iedere keer oogt die rondgang wat strammer maar desondanks gaan de veteranen hand in hand langs de tribunes. En er worden zelfs ontroerende ‘waves’ richting het publiek geproduceerd.

Ik vraag me af of Sam Lammers in de verre toekomst ook tot die ‘Legends’ zal behoren. Hij is immers bezig met een opzienbarende reeks. Zijn openingstreffer tegen Go Ahead Eagles betekende dat hij in de zesde achtereenvolgende wedstrijd tot scoren kwam. Eerder was Sam trefzeker tegen Almere City, NEC, Feyenoord, PEC Zwolle en Heerenveen.

Lammers evenaarde zondag het record van Michel Beukers die in 1984 eveneens zes keer op rij scoorde. Wat Michael Mols en Sebastien Haller niet lukte, presteert de huurling van Rangers wel. En hij is hard op weg om topscorer van FC Utrecht te worden. En dat terwijl hij halverwege het seizoen pas is binnengehaald, zowaar een legendarisch feit. 

FC Utrecht - Go Ahead Eagles riep bij mij nog een dierbare herinnering op. Het was de allereerste thuiswedstrijd van de fusieclub, 31 augustus 1970. Ook toen was er euforie in de laatste minuut, toen Jan Groenendijk de 4-1 op het scorebord bracht. Zoals Galgenwaard destijds juichte, leek op de euforie op die unieke winnende kopgoal van Can Bozdogan: 2-1.

Tijdens de ereronde van de ‘Legends’ dacht ik toch even terug aan Jan Groenendijk die er sinds 2014 niet meer tussen loopt, hij is slechts 67 jaar geworden. Jan werd de eerste twee seizoenen topscorer in Galgenwaard, op zich ook een legendarisch aantal. Misschien kan Lammers dat gaan evenaren als FC Utrecht hem kan behouden. Sam moet blijven, vinden wij gezamenlijk op Vak P.

  

Foto's Ton van den Berg:

Vorige week overleed Cyriel Haggenburg, de supervrijwilliger van FC Utrecht - er waren bloemen op zijn vaste stoel

Lammers scoort: 1-0

Isac Lidberg verovert de bal

Oud-spelers van FC Utrecht maken een ererondje

Twee 'legends' van FC Utrecht: Gerard Tervoort en Marco Cabo

Bozdogan krijgt standje van scheidsrechter Van der Eijk

Lammers baalt van een gemiste kans

FC Utrecht viert feest