Komende zondag staat Feyenoord-FC Utrecht weer op het affiche. Onze Vak P-man Hans van Echtelt haalt herinneringen op aan een eerdere legendarische ontmoeting tussen de clubs. 

  
Het is alweer bijna 21 jaar geleden, de dag waarop Dirk Kuijt met een FC Utrecht-vlag in De Kuip een ereronde liep. We gaan terug naar 1 juni 2003, de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht. Het werd sensationeel 4-1 voor de ploeg uit de Domstad, getraind door Foeke Booy en John van Loen. De goals kwamen op naam van Jean Paul de Jong, Igor Gluscevic en Dirk Kuijt.

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Ruud Bossen was er die opmerkelijke ereronde van Kuijt met de FC-vlag langs de volle tribunes waarbij hij ook de Feyenoord-supporters trotseerde. En hoe opvallend: Dirk kreeg de meeste Rotterdammers stil, hij werd her en der zelfs toegejuicht. Die fans hadden hem al in hun hart gesloten.

Het was immers de laatste wedstrijd van Kuijt in FC Utrecht-shirt, hij zou het seizoen daarna in de Kuip te bewonderen zijn. Ik was met mijn oudste zoon aanwezig bij die succesvolle bekerfinale en Dirk passeerde ons op enkele meters.

Mijn gedachten gingen toen meteen terug naar mijn eerste ontmoeting met Dirk, het gebeurde in in augustus 1998 op het veld van MSV. Hij debuteerde destijds in een oefenwedstrijd tussen FC Utrecht en de Montfoortse amateurploeg en ik mocht verslag uitbrengen van die partij.

Hij maakte vooral indruk door zijn tomeloze inzet. De FC-fans lieten zich langs de zijlijn nogal negatief uit over de nieuweling. Maar ik meldde de volgende dag op eigen gezag aan de UN-lezers dat we van hem nog veel mogen verwachten. Ik schreef het zo: 

'Elf goals scoort FC Utrecht tegen derde klasser MSV en zes daarvan komen op naam van een nieuweling. Zijn naam is Dirk Kuijt, vorige week 18 jaar geworden. Kuijt is een naam om te onthouden (...)'

Komende zondag staat opnieuw Feyenoord tegen FC Utrecht op het programma. Dirk Kuijt is al lang niet meer van de partij, zijn geest waart volgens mij sinds die legendarische bekerwedstrijd in 2003 nog steeds boven De Kuip. Hij heeft bij beide clubs een mooie staat van dienst opgebouwd en is nu sinds kort trainer van Beerschot.

Mijn herinnering aan die fris ogende, onbevangen 18-jarige voetballer die ik in Montfoort bij FC Utrecht zag debuteren, zal nooit verdwijnen.