Door Hans van Echtelt - Het bestaat dus echt: het ‘Van der Maarel-effect’. De ommekeer tijdens FC Utrecht-PEC Zwolle was daar letterlijk het levende bewijs van. Na een hemeltergende eerste helft die eindigde in een bloedeloze 0-0, greep coach Ron Jans in. Hij bracht Oscar Freilo, Isac Lidberg en Mark van der Maarel als wisselspelers binnen de lijnen.

Vooral de komst van laatstgenoemde bracht een golf van euforie teweeg, met name op de Bunnik Side. Daar is het 34-jarige clubicoon nog waanzinnig populair. En zie, het beeld van de wedstrijd kantelde volkomen. Bij ieder balcontact van de routinier klaterde applaus van de tribune, de sfeer was terug in Galgenwaard. 

En toen kwam er ook nog die loepzuivere voorzet van Mark richting de tweede paal, resulterende in de 1-0 van Sam Lammers, zijn vijfde treffer op rij in FC-dienst. Even later was er ook nog die slimme ingooi van het clubicoon, resulterend in de aanloop naar de derde treffer.

Tussendoor had Jens Toornstra met een ‘streep’ de 2-0 op zijn naam gebracht en was iedereen de slaapverwekkende eerste helft vergeten.

Zo ging de 3-1 van Lidberg erin. Eigen foto

En als ‘bonus’ die twee goals van de andere invaller Lidberg die eindelijk de schroom van zich had afgeworpen. En dat de score uiteindelijk naar 5-1 opliep, was een primeur van een andere invaller Adrian Blake, het allereerste doelpunt van de jeugdspeler voor FC Utrecht.

De jongste en oudste speler op het veld werden na afloop dan ook hartstochtelijk toegejuicht. Maar het meeste applaus ging toch naar het 34-jarige clubicoon die onlangs zijn afscheid al aangekondigde.

Die aankondiging ging zo: