Door Hans van Echtelt - Er waren nog maar vijf minuten te spelen toen het noodlot toesloeg voor FC Utrecht. Een voorzet van Go Ahead-aanvaller Adekanye werd door Nick Viergever in eigen doel gewerkt. Door die schlemielige 1-1 werd het tot dan toe kolkende Galgenwaard in diepe rouw gedompeld, de thuisclub was slechts luttele minuten van Europees voetbal verwijderd.

Voor de aanvoerder van FC Utrecht was het extra hard want hij had met een doeltreffende kopbal zijn teams lange tijd uitzicht geboden op ‘Europa’. Maar de goal van Viergever bleek uiteindelijk niet toereikend, integendeel. Go Ahead Eagles kon in de verlenging toeslaan, mede omdat FC Utrecht toen al met tien man (rood voor Oscar Fraulo) stond.

We zullen nooit weten of de korte onderbreking vanwege supportersacties aan het einde van de wedstrijd FC Utrecht fataal is geworden. Hoe dan ook, de ploeg kreeg met tien tegen elf nog twee geheide kansen. Die werden niet benut voor dat Joris Kramer de bal achter de uitblinkende Vasilis Barkas kopte. De doelman van FC Utrecht had zijn ploeg zoals tegen Sparta weer lang op de been gehouden.

Maar het na rust beduidend beter spelende Go Ahead kreeg de ultieme beloning, waar de ploeg uit Deventer eigenlijk wel het meeste recht had. Met twee uitwedstrijden in de nacompetitie tegen NEC en FC Utrecht slaagde coach Rene Hake er toch in om Europees voetbal af te dwingen.

De man die destijds voortijdig op pijnlijke wijze uit Galgenwaard moest vertrekken, had deze avond zijn revanche gekregen. FC Utrecht-aanvoerder Viergever verwoordde het na afloop zo: ,,We moeten nu met een sportieve kater op vakantie.’’
  

Topdrukte bij Galgenwaard - het stadion was volkomen uitverkocht (foto: Cherry Plantinga)

Nagekomen bericht

Helaas ging het mis na afloop: