Door Hans van Echtelt - Wie een half jaar geleden voorspeld had dat FC Utrecht begin april 2024 nog uitzicht had op Europees voetbal, zou voor gek verklaard zijn. Samen met Ajax stonden we immers onderaan de ranglijst en niets wees erop dat er spraakmakende ontwikkelingen op komst waren.

En zie, na de 2-3-zege in Heerenveen is zelfs de vijfde plaats in zicht gekomen. En die recht geeft op Europees voetbal. En we staan maar drie punten achter (het tijdelijk opgeleefde) Ajax.

Twee treffers van Sam Lammers zullen zondagavond bij zijn vroegere club Heerenveen als een mentale klap aangekomen zijn. De spits van FC Utrecht scoorde voor de vijfde keer op rij in een competitieduel van de FC, alleen Dirk Kuijt presteerde dit in het seizoen 2002/2003.

Vooral de tweede treffer van Lammers was van grote schoonheid, enkele kapbewegingen en een doelgericht schot, te machtig voor de verraste Heerenveen-doelman Mickey van der Hart. 

Opvallend was ook dat Ron Jans in zijn elftal opnieuw plaats gemaakt had voor de tegen PEC Zwolle na rust ingevallen Oscar Fraulo, Mark van der Maarel en Isac Lidberg. De laatste beloonde dat vertrouwen van zijn coach met de openingsgoal, door een scrimmage doeltreffend af te ronden. In de slotfase kwam Heerenveen ook nog met tien man te staan, Oliver Braude kreeg zijn tweede gele kaart.

Opvallend genoeg verslapte FC Utrecht ondanks het numerieke overwicht en kon invaller Patrik Walemark met twee late treffers de score nog een eervol aanzien geven (2-3).

Dat laatste zal coach Ron Jans toch enige zorg geven met het oog op de cruciale thuiswedstrijd van komende zondag tegen concurrent Go Ahead Eagles.

Dan kan FC Utrecht weer een mooie stap in de richting van die ongedachte plek, die recht geeft op rechtstreeks Europees voetbal.

Wie had dat ik oktober van het vorig jaar kunnen denken. Wij van Vak P niet!