Door Hans van Echtelt -  Een finale in een thuiswedstrijd tegen Go Ahead: het droomscenario van FC Utrecht komt uit. Zondagavond om 18 uur staan deze opponenten tegenover elkaar, ongetwijfeld weer in een kolkend Galgenwaard. Met Europees voetbal als inzet.

Wat was het sfeervol voor, tijdens en na afloop van FC Utrecht-Sparta! Een actie van de Bunnik Side had uren voor de wedstrijd al voor hoogspanning gezorgd, waarbij de selectie sterkte werd toegewenst. En na het beginsignaal van scheidsrechter Makkelie werd de ploeg geen moment vanuit de overvolle tribunes verbaal in de steek gelaten.

Maar zoals twee weken geleden bleek Sparta ook nu een technisch vaardige opponent die het thuispubliek voor rust de nodige schrikmomenten bezorgde. De openingstreffer van de kopsterke Rotterdamse spits Tobias Lauritsen kwam dan ook niet uit de lucht vallen en die 0-1 bracht meteen herinneringen teweeg aan die nederlaag van twee weken geleden.

Maar FC Utrecht toonde zich mentaal sterk zoals dat afgelopen zondag in Alkmaar ook al het geval was. Nog voor rust kopte de grote uitblinker Ryan Flamingo de bal van dichtbij achter Nick Olij zodat het publiek een beetje meer gerust met die gelijke stand de rust ingang. Daarbij zag iedereen dat de nog niet geheel fitte Mike van der Hoorn zich ging warmlopen om het gevaar-Lauritsen te gaan indammen.

Die tactische ingreep van coach Ron Jans pakte goed uit. De gevaarlijkste gifangel van Sparta was geneutraliseerd. FC Utrecht koos nu voluit de aanval en het publiek begon zich steeds nadrukkelijker te roeren.

Dat werd beloond toen Sam Lammers zich vrije doorgang verschafte en haarzuiver de 2-1 op zijn naam bracht. En in blessuretijd werd het feest in Galgenwaard geheel compleet toen ‘supersub’ Victor Jensen de ruimte benutte en de 3-1 binnen liep.

Sparta was knock-out en FC Utrecht mag zich opmaken voor de apotheose van het seizoen. Met Go Ahead als de gewenste opponent.

Feest op Vak P.  Foto: HvE