De Boer - Utrechtse subsidies (5)
Gepubliceerd: maandag 1 april 2024 02:02
In een reeks artikelen onderzoekt Sjoerd de Boer wat er allemaal gebeurt met Utrechtse subsidies. Hier deel 1 en deel 2 en deel 3 en deel 4.
Sjoerd de Boer - Pluryn. Als die naam u niets zegt, dan is dat niet raar. Wellicht gaat er een lampje branden als ik de 'Hoenderloo Groep' noem. Deze instelling voor jeugdzorg en onderwijs (wiki) ging in 2011 samen met Pluryn en werd in 2020 door Pluryn opgeheven, waarna de terreinen verkocht werden.
Hoeveel dat opgebracht heeft, is niet bekendgemaakt. Pluryn moet wel jaarcijfers opleveren, maar zolang ze bedrijven overnemen en weggooien hebben ze meer dan genoeg ruimte om te rommelen in de jaarcijfers.
Een voorbeeld. In de jaarcijfers over 2020 wordt hun totale bezit aan bedrijfsgebouwen en terreinen in de balans opgenomen (31-12-2020) voor 376 duizend euro. In de jaarcijfers over 2021 wordt hun totale bezit aan Bedrijfsgebouwen en terreinen in de balans opgenomen (31-12-2020) voor 86 miljoen euro.
Jaarcijfers 2020:
Jaarcijfers 2021:
Da's grofweg een verschil van 86 miljoen. Accountantsbedrijf Ernst and Young vindt dat prima en ondertekent voor akkoord. EY, zoals Ernst and Young zich tegenwoordig noemt, kennen we natuurlijk van hun vele blunders en fraudegevallen.
Rommelen met cijfers kunnen ze wel goed. In 2021 schrijven ze, in deze tijd waarin huizen en grond alleen maar duurder worden, 13 miljoen af op hun bedrijfsgebouwen en grond. Dat zal een flinke slok op de borrel schelen bij het betalen van de belastingen. In 2022 doen ze het trucje gewoon nog een keer en schrijven ze 8 miljoen af. Overigens niet voor ze die gebouwen voor 12 miljoen extra op de balans hadden gezet.
Hopelijk heb ik hiermee genoeg verteld over hoe cijfers nooit liegen, maar dat Pluryn best goed kan cijferen.
Utrecht
Wat doet Pleurop (excuse my french) in Utrecht? In maart 2019 schrijft de gemeente Utrecht een aanbesteding uit voor "essentiele functies jeugdzorg". Hierop reageert maar één partij: een zorgcombinatie van Pluryn/Intermetzo, Youké en ’s Heerenloo.
Deze bedrijven zijn op dat moment nog relatief onbekend in Utrecht. Later dat jaar worden er nog vragen gesteld over de financiële positie van deze bedrijven. Maar zoals ik al heb laten zien, bestaan financiële problemen bij Pluryn alleen op papier. In maart 2020 maakt wethouder Eerenberg bekend dat de zorgcombinatie gewonnen heeft.
Hoewel Pluryn in Utrecht de hoofdpartij wordt, gaat de zorg plaatsvinden onder regie van KOOS en Spoor030. Later dat jaar wordt ook Yeph als partner genoemd. Yeph en Spoor030 zijn beide initiatieven van Pluryn. Al zul je daar op hun websites niets van terug kunnen lezen. Stel je voor dat je transparant en eerlijk bent.
Grof gezegd doet Spoor030 alles in het oosten van Utrecht en KOOS het westelijke deel. Da's grof gezegd, want er is ook nog Seys. Ook dat is een bedrijfje dat uit Pluryn voortkomt en waar Pluryn nog steeds voor 50% eigenaar van is. Overigens vind je daar ook niets van terug op de website van Seys. Seys is wel het enige Pluryn-bedrijfje dat daadwerkelijk in Utrecht (Leidsche Rijn) een vestiging heeft.
Subsidie
Het gaat in deze serie om subsidie. Omdat de hele jeugdzorg onder een aanbesteding viel, zou je ze niet verwachten in het rijtje subsidie-snoepers.
Stichting Pluryn krijgt, naast hun geld uit aanbesteding, in 2023 maar liefst 2.254.000 euro subsidie uit de vrijgevige handen van de gemeente Utrecht. Het waarom is onduidelijk. Het valt onder de 'Algemene subsidieaanvraag MO'.
Er is nóg een bedrijfje van Pluryn dat geldt snoept: LVG Binnen-De Beele uit Voorst (ja, da's tussen Apeldoorn en Zutphen). In 2021 krijgen ze net iets meer dan 5.5 miljoen euro subsidie uit de 'regeling vastgoed gesloten jeugdhulp gemeente Utrecht'. Met deze regeling werd een nieuw gebouw voor gesloten jeugdzorg neergezet. In Voorst. En omdat het als subsidie is verstrekt, is het pand nu eigendom van Pluryn. Tot ziens belastingcentjes.
Wethouder Eerenberg vertelt nog enthousiast dat als de gesloten jeugdzorg afgebouwd wordt, het gebouw voor andere zaken gebruikt kan worden. Pluryn zal hem dankbaar zijn.
Conclusie
Doordat Pluryn zelf niets levert en alles laten doen door onderaannemers, zijn ze niet aan te sturen of te controleren. Hun gegoochel met financiële cijfers doet vermoeden dat ze ook goochelen met andere cijfers.
En los van dat alles; laten we de Utrechtse jeugd die hulp nodig heeft, lekker in Utrecht houden in plaats van ze te verstoppen in de bossen bij Voorst. Wat mij betreft mag Pluryn oppleuren.
Jaarcijfers, KvK-uittreksel, statuten en reclameplaatje allemaal hier: http://opendata.shured.nl/Pluryn/.